Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

Galzeran ha escrit 51 articles i te 148 comentaris. L'últim article ha estat fet el 19/04/09

perfil de'n(na) Galzeran | àlbum de fotos de'n(na) Galzeran

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de Galzeran

Espai
 

La bona taula 1

Data dijous 29/maig/2008 - 12:52 Icona 2810 Data 6

Hola estimats i estimades,

Davant aquesta cuina "tecnoemocional" que ens envaeix (i que ara està a l'ull de l'uracà amb les declaracions i el nou llibre d'en Santi Santamaria, que jo subscric en termes absoluts), passo a descobrir-hos una de les meves grans passions (de fet, ja hi és al meu perfil): cuinar i menjar com Déu mana, sense aditius fashion ni desestructuracions de truites amb patates. La teca, com més natural millor.

Enceto una secció de cuina en el meu bloc, amb receptes meves (aquesta primera ho és, basada en un plat tradicional de la cuina andalusa ... que té uns potatges que hi canten els àngels!) i d'altres que vaig col·leccionant de tot el que pesco a internet i altres herbes. I les que m'expliquen cuineres que en saben un munt, de cuinar. Una cada setmana, vale?

Aquí va la primera (per obrir boca, quan explico una recepta primer sempre hi poso una mica de filosofia)

Cigrons amb bledes

L’exquisidesa gastronòmica no necessàriament ha d’anar lligada a ingredients cars i excepcionals. Personalment, sempre he defensat que la capacitat de treure un bon rendiment a la simplicitat és una virtut imprescindible per a les persones que de la cuina en fan la seva professió ... o la seva afició. La recepta d’avui n’és un bon exemple: un potatge fet amb ingredients senzills i molt econòmics: cigrons, bledes, ous, cebes, alls i tomàquets. El resultat final és una fusió de sabors senzillament excepcional. Això sí, cal dedicar-hi temps per fer-lo. A la cuina, generalment és més important dedicar el temps que requereix la bona realització d’un plat que el valor monetari dels seus ingredient.

Els cigrons amb bledes és un plat d’hivern completíssim, d’aquells que s’agraeixen quan fa fred i que retornarà a la cuina l’aroma dels cigrons, perquè cal que els coguem nosaltres. Si no és així, no hi ha plat. Ben mirat, potser serà aquesta una bona manera d’adonar-nos-en de que els menjars ja preparats, tot i ser molt útils com a recurs en un moment donat no són en absolut imprescindibles. Les olles a pressió han convertit la cocció dels llegums –i de moltes més coses– en quelcom senzill i d’èxit assegurat. Ah!, i sobre tot les mongetes i els cigrons, si es congelen, quan es tornen a fer servir mantenen tot el sabor, l’aroma i la textura que tenien recent bullits, sobre tot si es congelen amb el suc de la cocció. Si sobra suc, també es pot congelar i fer-lo servir, en el cas dels cigrons, per aromatitzar l’escudella, i de les mongetes, per espesseir i donar sabor a l’escudella barrejada.

Ingredients

1 kg de cigrons, 1 manat de bledes, 3 cebes grosses, 5 tomàquets grossos, 5 alls, 3 ous, aigua mineral, 1 tros de pernil (opcional).

Estri recomanat

Una olla a pressió d’uns 5 l de capacitat (ens servirà per moltíssimes coses i ens permetrà cuinar d’una manera més fàcil, més ràpida i igual de saborosa).

Elaboració

Posar els cigrons en remull tota la nit en un recipient que permeti cobrir-los amb un volum d’aigua dos o tres dits per damunt del nivell dels llegums secs.
L’endemà al matí es posen en una olla, millor si és a pressió, amb l’aigua que encara quedi en el recipient del remull. S’hi afegeix més aigua, tres o quatre dits per damunt del nivell dels cigrons, i s’hi posa una ceba amb un tall al mig, dos tomàquets (també amb un tall al mig), els alls pelats i, si es vol donar més substància al caldo dels cigrons, 1 tros de pernil que sigui magre. Es tapa i, si es tracta d’una olla a pressió, es posa a foc fort fins que comenci a sortir vapor per la vàlvula. En aquest moment és posa el foc al mínim imprescindible perquè el vapor segueixi sortint de manera regular. Cal tenir cura de que el foc no sigui excessiu, perquè podria reduir l’aigua massa ràpidament i cremar els cigrons. Han de coure una hora i quart. Si es tracta d’una olla convencional, el temps de cocció haurà de ser, com a mínim, d’una hora i mitja. Es tasten els cigrons i, si encara no estan prou cuits, s’allarga el temps de cocció. El llegum ha de quedar més aviat tou.

Mentre els cigrons s’estan coent, es bullen els ous 10 minuts (per fer ous durs), es fa un bon sofregit amb la resta de cebes i tomàquets i es tallen a trossos petits les parts verdes de les fulles de les bledes (els tronxos els podem fer servir per fer escudella). Els ous durs es tallen per la meitat. Les clares es piquen ben menudes i les gemes es reserven en un bol.

Un cop cuits els cigrons es retira el tros de pernil. Les cebes, els tomaques (s’ha d’eliminar la pell) i els alls de la cocció és trinxen amb un passapurés i es tornen a afegir a l’olla. S’hi posen també les fulles de bleda tallades i el sofregit i es deixa coure a foc molt lent durant uns 20 minuts. Quant en faltin 10 aproximadament per acabar la cocció del plat, s’hi tiren les clares trinxades, es deixaten amb una mica de caldo les gemes i també s’hi afegeixen. I ja està!

Quant a la sal, cal tirar-la, i amb cura, en la darrera fase de la cocció. Per dues raons: els llegums s’han de salar sempre al final perquè no s’endureixin i, si hi hem posat pernil, ja donarà un sabor important. Solament caldrà rectificar-lo.

Aquest plat, tot i ser molt senzill, és entretingut. Si no sou molta colla, en sobrarà i el podreu congelar i tornar-ne a gaudir un altre dia sense tanta feina i amb el mateix plaer que recent fet.

Bon profit!



Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
Musha

ho probaré

Date Thursday, May 29th 2008, 7:29 PM

de cares a la tardor, ja tinc plat per fer un dissabte.
Gràcies i seguiré les teves receptes.

Spacer

Picture
stikaqui

Mmmmmmm

Date Thursday, May 29th 2008, 5:24 PM

com els fa ma mare. Gràcies bonica. Stik

Spacer

Picture
xiuxiueig

Quina bona ideia!!

Date Thursday, May 29th 2008, 2:47 PM

Fantastic, no em penso perdre cap recepta!!!

Spacer

Picture
clic

que vinc que vinc amb el tupper!

Date Thursday, May 29th 2008, 2:28 PM

ohhh Galzeran :) :) assies per explicar tan bé com es cuinen els cigrons que lo meu és la cuina intuïtiva... és a dir, si l'encerto l'endevino :P

afegiria que personalment m'agrada la innovació i descobrir coses noves, si és això al que et refereixes per tecnoemocional :) :) potser s'ha pecat per excés de protagonismes... un bon debat, sí.

clic besets i seguiré encantada les noves receptes

Spacer

Picture
Lauren

Oh, que bé!

Date Thursday, May 29th 2008, 1:28 PM

Hola, Galzeran:
em dones permis per desar-me les receptes al meu PC? Es que darrerament estic feta un desastre per la cuina. Hi tinc mà si m'hi poso,però em falta temps i motivació. Havia fet plats molt bons,però no m'eren apreciats i me'n vaig oblidar. I la veritat que el meu fill és un sant... S'ho menja tot. Però m'aniria bé un curs de cuina, o sigui que el que et dic. Si em dones permís...
M'anirà de perles agafar idees!
:)

Spacer

Picture
rosalia45

Me GUSTA EL PLATO

Date Thursday, May 29th 2008, 1:21 PM

hola, e leido tu rceta y en cuanto pueda lo pienso hacer, no como carne y siendo todo con verduras lo probaré,me gusta mucho el estilo que tienes de explicarlo parece que es fácil de hacer y yo que apenas se cocinar..probaré, últimamente estado haciendo al vapor, y tengo la costumbre de comerlo todo sin sal, lo contrario que a mis padres que si no le pongo sal no hay forma de que lo coman; me conecto poco, pero voy a mirar cada semana tu recetay a realizarla en cuanto pueda; como no se dónde responderte a tu comentario de la foto aprovecho y lo hago aqui, en cuanto me entere de lo que tengo que hacer para poner una foto lo intentaré, asta la próxima.

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   



Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per Galzeran? Aquí son els últims articles.

 
Bullet Sant tornem-hi!
  Data 19/04/09 Icona 4257 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Holaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaas!
  Data 15/04/09 Icona 1159 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Hola
  Data 06/12/08 Icona 1629 Data 9 comentari/s  
Spacer
Bullet A taula hi falta gent!
  Data 20/10/08 Icona 1666 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 13/10/08 Icona 1214 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Ideal per a refredats
  Data 09/10/08 Icona 1958 Data 8 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula
  Data 06/10/08 Icona 1368 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 08/09/08 Icona 1261 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula
  Data 07/09/08 Icona 2050 Data 6 comentari/s  
Spacer
Bullet Més recomanacions
  Data 06/09/08 Icona 1490 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Amb retard
  Data 06/09/08 Icona 1230 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Jo diria que és això...
  Data 28/08/08 Icona 1387 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 27/08/08 Icona 1341 Data 10 comentari/s  
Spacer
Bullet Visca, visca, visca
  Data 13/08/08 Icona 1284 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet L'estiu a Barcelona
  Data 07/08/08 Icona 1461 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 04/08/08 Icona 1354 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Animalons preciosos
  Data 02/08/08 Icona 1243 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula promesa
  Data 28/07/08 Icona 1257 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Moments especials
  Data 28/07/08 Icona 1250 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 25/07/08 Icona 1344 Data 7 comentari/s  
Spacer
Bullet El núvol blanc
  Data 22/07/08 Icona 1283 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Dedicat a la Campeta
  Data 21/07/08 Icona 1400 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet El "jefe"
  Data 20/07/08 Icona 1283 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Acollonant
  Data 16/07/08 Icona 1282 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Respecte
  Data 16/07/08 Icona 1322 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet No emprenyeu el gat!
  Data 16/07/08 Icona 1336 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Ja soc aquí!
  Data 14/07/08 Icona 1357 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 07/07/08 Icona 1255 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Per a la dona gateta
  Data 29/06/08 Icona 1406 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Millor una mica torrats
  Data 29/06/08 Icona 1293 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet la bona taula 5
  Data 29/06/08 Icona 1571 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia un altre cop
  Data 26/06/08 Icona 1295 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 26/06/08 Icona 1255 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 4
  Data 24/06/08 Icona 1927 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Hola amics i amigues
  Data 22/06/08 Icona 1427 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 21/06/08 Icona 1354 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 3
  Data 16/06/08 Icona 1458 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia i gràcies
  Data 15/06/08 Icona 1601 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia matiner
  Data 14/06/08 Icona 1354 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Flipo!
  Data 13/06/08 Icona 1223 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 13/06/08 Icona 1247 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 12/06/08 Icona 1254 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 11/06/08 Icona 1297 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 10/06/08 Icona 1302 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 2
  Data 09/06/08 Icona 1440 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Gràcies, amics i amigues!
  Data 07/06/08 Icona 1325 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 07/06/08 Icona 1295 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 05/06/08 Icona 1244 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 02/06/08 Icona 1251 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Cada dia és un bon
  Data 29/05/08 Icona 1291 Data 4 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Abril

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 

Març

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer