Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

Galzeran ha escrit 51 articles i te 148 comentaris. L'últim article ha estat fet el 19/04/09

perfil de'n(na) Galzeran | àlbum de fotos de'n(na) Galzeran

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de Galzeran

Espai
 

La bona taula 4

Data dimarts 24/juny/2008 - 08:19 Icona 1748 Data 1

Amb retard i corre cuita, la recepta de la setmana (nois, vaig de corcoll amb la feina).

Avui la cosa va de bacallà. Aquestes receptes les vaig publicar a la revista local coincidint amb la Quaresma. Ho reprodueixo "tal qual".


Per Quaresma, bacallà

Diuen que, anys ha, uns monjos van tirar un porc a la bassa de l’hort del monestir per poder-lo pesca, i així, com que tot el que es pesca és “peix”, poder-se’l menjar durant la Quaresma. La veritat és que, a més de no ser convenient, no cal fer “trampes”. No és convenient perquè la Quaresma és un temps en el que el dejuni i l’abstinència (avui força relatius) permeten al nostre organisme descansar amb una dieta més lleugera en la que la carn i els greixos saturats passen a un segon terme. Totes les religions, sempre tan sàvies, contemplen aquests períodes de frugalitat. No cal fer “trampes” perquè l’absència de carn no vol dir absència de plaer gastronòmic. La cuina del bacallà, tan important a Catalunya, n’és un bon exemple.
A casa meva el bacallà sempre ha estat molt apreciat, i les tres receptes d’aquest mes de febrer són plats que constitueixen una part important de la cuina familiar. L’estrella indiscutible és el bacallà de Divendres Sant, un plat deliciós que la meva mare solament guisa aquest dia. L’esperem amb candeletes! I ara, anem per feina anant molt en compte amb la sal, que el bacallà ja ho és, de salat. Totes les receptes són per a 4 persones.


Bacallà amb patates i all i oli

Ingredients: 12 trossos de bacallà ben dessalat (qualsevol part és bona, i a qui li agradi la gelatina de la pell val la pena que hi posi unes quantes cues), 2
kg de patates tallades grollerament en trossos més aviat grossos (si en lloc de tallar-les del tot amb el ganivet les esqueixem, la fècula es desprendrà i farà el plat més saborós), aigua mineral. Per a l’all i oli (en rigor, maonesa amb all): 1 ou, alls (al gust), oli, sal (si en lloc de fer servir la batedora ens atrevim amb el morter, els comensals ens ho agrairan molt).

Elaboració: es posen les patates en una olla amb l’aigua (que les cobreixi quatre o cinc dits). No s’hi ha de tirar sal. Quan les patates estan gairebé cuites, s’hi tiren els trossos de bacallà (han de coure uns 5 minuts, com a molt 7 si són gruixuts, perquè no s’assequin). Un cop cuit, es cola i es serveix acompanyat d’un bon all i oli.


Arròs amb bacallà

Ingredients: 350 gr. de bacallà sense dessalar, 4 carxofes, 100 gr. de pèsols congelats, 80 gr. d’arròs per persona (millor si és de la varietat bomba), 2 tomàquets grossos, una ceba grossa, oli, aigua mineral.

Elaboració: es torra lleugerament el bacallà en una planxa sense oli (això els comença a dessalar i millora moltíssim el sabor del plat). Després, s’esparraca i es posa en remull. S’hi ha d’estar una mitja hora aproximadament, potser tres quarts, canviant sovint l’aigua. Mentre tant, es tallen les carxofes a trossos (6 o 8 per carxofa, segons la mida), es fregeixen sense sal i es reserven; es bullen els pèsols uns 5 minuts sense sal, es colen, i es reserven tant els pèsols com l’aigua de cocció. Es fa un bon sofregit (sense sal) en una cassola i, un cop cuit, s’hi afegeix el bacallà ben escorregut i les carxofes. Es deixa coure tot junt uns 10 minuts i s’hi afegeix l’aigua calenta necessària per coure l’arròs (aigua mineral i l’aigua de coure els pèsols). Quant faltin uns 10 minuts per acabar la cocció s’hi afegeixen els pèsols bullits i, al cap de 5 minuts més, si cal (els pèsols són molt dolços), es rectifica de sal.


Bacallà de Divendres Sant

Ingredients: 12 trossos de bacallà ben dessalats, 200 gr. de cigrons (400 si són cuits), 4 ous, 3 tomàquets grossos, 1 ceba grossa, oli, farina, aigua mineral.

Elaboració: s’enfarina el bacallà, es fregeix i es reserva. Es bullen els ous 10 minuts, es pelen, es parteixen per la meitat i es reserven. Quant als cigrons, si es couen a casa el suc permetrà fer un plat més saborós (per coure cigrons, mirar la recepta del mes de gener, però sense sal). En una cassola es fa un bon sofregit (sense sal). Un cop cuit, s’hi afegeix el bacallà, els cigrons i aigua ja calenta que cobreixi just el bacallà (si tenim suc de cigrons, millor que millor). Es deixa fer el xup xup uns 20 minuts, vigilant que els ingredients no s’aferrin a la cassola sacsejant-la sovint i afegint aigua si va perdent suc. Quan faltin uns 10 minuts per acabar la cocció, si és necessari rectificar de sal.

Que vagi de gust!



Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
Clidice

:D

Date Tuesday, June 24th 2008, 8:37 PM

què bo el bacallà!!

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   



Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per Galzeran? Aquí son els últims articles.

 
Bullet Sant tornem-hi!
  Data 19/04/09 Icona 3522 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Holaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaas!
  Data 15/04/09 Icona 994 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Hola
  Data 07/12/08 Icona 1364 Data 9 comentari/s  
Spacer
Bullet A taula hi falta gent!
  Data 20/10/08 Icona 1333 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 13/10/08 Icona 984 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Ideal per a refredats
  Data 09/10/08 Icona 1772 Data 8 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula
  Data 06/10/08 Icona 1202 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 08/09/08 Icona 1088 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula
  Data 07/09/08 Icona 1840 Data 6 comentari/s  
Spacer
Bullet Més recomanacions
  Data 06/09/08 Icona 1318 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Amb retard
  Data 06/09/08 Icona 1068 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Jo diria que és això...
  Data 28/08/08 Icona 1108 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 27/08/08 Icona 1176 Data 10 comentari/s  
Spacer
Bullet Visca, visca, visca
  Data 14/08/08 Icona 1105 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet L'estiu a Barcelona
  Data 07/08/08 Icona 1281 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 04/08/08 Icona 1176 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Animalons preciosos
  Data 02/08/08 Icona 1065 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula promesa
  Data 28/07/08 Icona 1086 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Moments especials
  Data 28/07/08 Icona 1080 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 25/07/08 Icona 1172 Data 7 comentari/s  
Spacer
Bullet El núvol blanc
  Data 22/07/08 Icona 1093 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Dedicat a la Campeta
  Data 21/07/08 Icona 1104 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet El "jefe"
  Data 20/07/08 Icona 1108 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Acollonant
  Data 16/07/08 Icona 1106 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Respecte
  Data 16/07/08 Icona 1148 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet No emprenyeu el gat!
  Data 16/07/08 Icona 1147 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Ja soc aquí!
  Data 14/07/08 Icona 1156 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 07/07/08 Icona 1078 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Per a la dona gateta
  Data 29/06/08 Icona 1221 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Millor una mica torrats
  Data 29/06/08 Icona 1099 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet la bona taula 5
  Data 29/06/08 Icona 1394 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia un altre cop
  Data 26/06/08 Icona 1110 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 26/06/08 Icona 1085 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Hola amics i amigues
  Data 22/06/08 Icona 1117 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 21/06/08 Icona 1089 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 3
  Data 16/06/08 Icona 1288 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia i gràcies
  Data 15/06/08 Icona 1348 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia matiner
  Data 14/06/08 Icona 1152 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Flipo!
  Data 13/06/08 Icona 1051 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 13/06/08 Icona 1078 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 12/06/08 Icona 1084 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 11/06/08 Icona 1064 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 10/06/08 Icona 1117 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 2
  Data 09/06/08 Icona 1275 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Gràcies, amics i amigues!
  Data 07/06/08 Icona 1165 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 07/06/08 Icona 1119 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 05/06/08 Icona 1080 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 02/06/08 Icona 1084 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 1
  Data 29/05/08 Icona 2589 Data 6 comentari/s  
Spacer
Bullet Cada dia és un bon
  Data 29/05/08 Icona 1129 Data 4 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Juliol

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Juny

 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer