Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

Persi ha escrit 247 articles i te 241 comentaris. L'últim article ha estat fet el 04/10/18

perfil de'n(na) Persi | àlbum de fotos de'n(na) Persi

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de Persi

Espai
 

EL QUE HA DE FER ESPANYA PER A QUE ELS CATALANS SORTIM DEL LABERINT INDEPENDENTISTA.

Data dimecres 12/juliol/2017 - 10:37 Icona 670 Data 1

La veritat és que després de llegir un llibre de més de 400 planes les propostes que fa Tamames són una mica decebedores, tant en la forma com en el fons. En la forma perquè, així com el que segons Tamames no ha de fer Espanya, està escrit de forma molt clara ( i deixar-se de forma sorprenent el no deixar que els catalans s’autodeterminin ), entendre les propostes de Tamames és un autèntic galimaties. Per tant, tot i que intentaré reflectir-les aquí no sé si en seré capaç. I podria tergiversar-les sense voler.

Hi ha una prèvia que em sembla òbvia. Després d’haver llegit tot el llibre hom arriba a la conclusió que la simpatia de Tamames pels catalans en general i per catalanistes en particular és nul·la. Que està a les seves antípodes i els combat política i ideològicament. Per tant, les propostes que faci necessàriament aniran contra el catalanisme com a ideologia i, per tant, de l’espanyolisme madrileny i centralista.
Una altra prèvia és que és divertit comprovar que, menystenint com menysté Tamames durant tot el seu llibre l’independentisme, no s’acaba d’entendre el perquè se li ha de buscar solucions. Si l’independentisme no té ni mitja bufetada, si només és capaç d’un vol gallinaci no s’explica el perquè s’han de fer propostes als catalans per a que l’abandonin.

I una tercera i darrera prèvia. Per a mi qualsevol pacte de Catalunya amb Espanya o amb Europa o amb qui sigui té una conditio sine qua non, que és la sobirania de Catalunya. I el perquè d’això és molt fàcil. L’única manera que tenen les nacions petites de defensar els seus interesos és la sobirania, és a dir, el dret a vetar segons quins acords o a tocar el dos de l’estat o de l’organització supra-estatal de la que formen part. Si Catalunya no és sobirana i la sobirania recau en el conjunt d’Espanya, Espanya podrà trencar aquests pactes quan li vingui de gust, podrà interpretar les lleis com li vingui de gust, etc.., que és justament el que ha acabat passant amb l’Espanya de les autonomies. Per tant, per a mi qualsevol acord amb Espanya que depengui exclusivament de la voluntat sobirana dels espanyols és paper mullat pels catalans. Una trampa per a donar-nos peixet en moments puntuals de dificultat i poca cosa més.

I ara intentem veure què és el que proposa Tamames:

Medidas para superar el conflicto: síndrome (sic) de la secesión:

1. Ley Orgánica para resorver conflictos territoriales.
Una llei orgànica és legisla al Parlament espanyol i és legislació espanyola. En ella els catalans són minoria. No seria, per tant, una llei bilateral sinó una imposició de la majoria espanyola a la minoria catalana. En aquests moments, a Catalunya aquesta llei no li resol res (ja que no li dóna força bilateral ) i a Espanya no li cal perquè ja té prou instruments per atenallar Catalunya.

2. Nuevo sistema de financiación autonómica:
Tamames no fa cap proposta concreta. No planteja el concert basc i sí que explica que en seu moment els catalans no el van voler (però no explica el perquè ). Per tant, és una proposta sense contingut i, a més, que Espanya podria canviar de manera molt fàcil en qualsevol moment ( a diferència del concert basc i navarrès que te rang constitucional).

3. Creación de una agencia tributaria federal integrada por el estado y las comunidades autònomes para mejorar la gestión tributaria efectiva y con mayor capilaridad de las Fuentes de tributación, poniendo fin a las ingentes bolsas de fraude fiscal.

Això no sé que a veure amb l’autonomia financera de Catalunya. Fet i fet, a Espanya ja hi ha organismes d’aquesta mena, tot i que no es diguin federals. Al final, estem com sempre: Catalunya és una més i ha de passar per l’aro. No hi ha relació bilateral i, per tant, qualsevol millora que es pogués produir podria ser retirada en qualsevol moment.

4. Solidaridad regional dentro de unos límites: de manera que las comunidades autónomas que tengan saldo positivo en sus balanzas fiscales tengan un límite màximo de transferència del 4% del PIB, con retorno del resto de lo transferido, a efecto de las propias aplicaciones del gasto.

Això està molt bé, però si Catalunya no és sobirana, com a pacte és un paper mullat que l’estat pot cambiar quan vulgui. Com a mínim, això hauria de tenir rang constitucional i per a reformar-ho ho hauria de ratificar el Parlament de Catalunya. I, dit això, prefereixo el concert basc: recaptar els impostos i després negociar amb Madrid el que es paga.

5. Mutualización estatal de la deuda pública de las comunidades autónomas.
Desconfiança total per part meva. Que l’estat faci seus els deutes de les comunitats autònomes no voldrà dir per casualitat fer-se amb les competències que segons la constitució corresponen a les comunitats autònomes? Si les comunitats autònomes tenen un finançament correcte i no generen dèficit, no caldrà que l’estat faci seus els deutes de ningú. El que no té cap sentit és que els catalans paguem més que ningú en impostos estatals i la Generalitat tingui més dèficit que ningú. Això s’hauria d’equilibrar. Ni pagar de més, ni tenir deutes. Es molt fàcil. Però la idea és recuperar competències, en el fons. Es a dir, que els catalans tinguin una autonomia encara més minsa de la que tenen ara.

6. Barcelona, Ciudad de referencia para la nación española.

Amb això Tamames diu que vol espanyolitzar Barcelona. Per espanyolitzar-la diu que hi vol instal·lar el Senat, algun ministeri i alguna agència estatal. No sé si considera la possibilitat d’instalar-hi el Real Madrid o el Getafe. La jugada seriosa seria instal.lar la capital d’Espanya a Barcelona i que Madrid passés a ser una simple capital de províncies. Llavors potser podríem començar a parlar seriosament i de tu a tu. Però ells volen espanyolitzar Catalunya i no catalanitzar Espanya i això ni s’ho plantegen. Per cert el primer que va tenir la idea d’una co-capitalitat Barcelona – Madrid, fou Pasqual Maragall, el promotor de la reforma de l’estatut que ens ha dut fins on estem avui. Algú recorda les airadíssimes respostes que va tenir per part dels espanyols?

7. Necesidad de un proyecto nacional.
Totes aquestes mesures, més una millora de les estructures dels poders públics i de les administracions, més una formació en el patriotisme constitucional espanyol ha d’enterrar l’independentisme. Segons Tamames cal un projecte nacional espanyol i això em fa recordar allò mig d’Ortega, mig de José Antonio Primo de Rivera, tan poètic i que ha esdevingut tant bèstia en la nostra història compartida de la “unidad de destino en lo universal”.

Aquí, simplement, els espanyols s’haurien de preguntar com, a aquestes alçades de la història, es pot construir un projecte nacional en un estat plurinacional on unes nacions es consideren oprimides i consideren opressores a unes altres. Com, sense llibertat, es pot construir aquest projecte nacional a gust de tots. En definitiva, com, al segle XXI, a través de la imposició es pot construir un projecte nacional si no ha estat possible fer-ho amb no sé quantes guerres, espolis, dictadures etc...

I en aquest sentit es pot veure que Ramon Tamames mai no expresa la més mínima comprensió ni pels nostres sentiments, ni per la nostra manera de veure les coses, sinó menyspreu, befa i sarcasme. Les solucions que dóna són bàsicament econòmiques, el alpiste del que parlava Alfonso Guerra. Marc Tuli Ciceró deia allò de que els homes som germans en la pàtria. Com pretenen que amb totes aquestes premisses, nosaltres vulguem compartir la nostra pàtria amb la d’ells?Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
txeic-tgn

...

Date Saturday, July 15th 2017, 10:05 AM

Us recomano la lectura de:
La gran teranyina de Roger Vinton (Al twitter: @RogerVinton)

Els franquistes nostrats... uns pocaWERTgonyes com els altres... lladregots de vocació... lladregots de professió !

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per Persi? Aquí son els últims articles.

 
Bullet PRIMER ANY DE REPÚBLICA
  Data 04/10/18 Icona 1201 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet UN PAÍS DE XIMPLES
  Data 28/09/18 Icona 613 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet DE LA FLOR AL CUL DEL
  Data 18/09/18 Icona 611 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA MANIFESTACIÓ DE
  Data 12/09/18 Icona 617 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet S'HA D'ANAR
  Data 10/09/18 Icona 634 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet REFLEXIONS DESPRÉS
  Data 06/09/18 Icona 625 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS PARTITS INDEPENDENTISTES
  Data 27/07/18 Icona 697 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA CONTRAPORTADA DEL
  Data 20/07/18 Icona 643 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet JULI CÈSAR I EL TRASLLAT
  Data 04/07/18 Icona 770 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet LA INAUGURACIÓ DELS
  Data 28/06/18 Icona 616 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet COM ES COMBAT LA MALA
  Data 25/06/18 Icona 627 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet L'ALEGRIA DE LA
  Data 21/06/18 Icona 590 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet NO TINC GENS NI MICA
  Data 15/06/18 Icona 597 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ÉS UNA BONA NOTÍCIA
  Data 12/06/18 Icona 597 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet APROFITANT L'AVINENTESA
  Data 23/05/18 Icona 693 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet I ARA RESULTA QUE ÉS
  Data 18/05/18 Icona 644 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA SENTÈNCIA DE LA
  Data 03/05/18 Icona 661 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA SENTÈNCIA DE LA
  Data 02/05/18 Icona 632 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA SENTÈNCIA DE LA
  Data 30/04/18 Icona 674 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet HA PLEGAT CRISTINA CIFUENTES,
  Data 28/04/18 Icona 639 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet XAVIER GARCÍA ALBIOL
  Data 27/04/18 Icona 636 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet SOCIALISTES, BARREJA
  Data 12/04/18 Icona 658 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LLARENA, EL PRESSUMPTE
  Data 11/04/18 Icona 651 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet JORDI SÀNCHEZ POT SER
  Data 10/04/18 Icona 638 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA DIFERÈNCIA ENTRE
  Data 09/04/18 Icona 629 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL TRIBUNAL DEL LAND
  Data 06/04/18 Icona 654 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL PRESIDENT PUIGDEMONT
  Data 05/04/18 Icona 677 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet I ARA M'HE FET
  Data 05/04/18 Icona 695 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA PASQUA DEL 2018,
  Data 04/04/18 Icona 658 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA DETENCIÓ DEL PRESIDENT
  Data 28/03/18 Icona 688 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS MOSSOS D'ESQUADRA
  Data 27/03/18 Icona 712 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LES HÒSTIES SERAN SEMPRE
  Data 26/03/18 Icona 641 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet NOMÉS EM CONVENÇ LA
  Data 23/03/18 Icona 664 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet PER QUÈ UN 20% NO HA
  Data 20/03/18 Icona 665 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet BORBONET, FOT EL CAMP!!!!
  Data 14/03/18 Icona 656 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet TENIM DRET A CRITICAR
  Data 07/03/18 Icona 714 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS FISCALS I ELS MAGISTRATS
  Data 05/03/18 Icona 690 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet DEGANA GAY, EN NOM MEU
  Data 01/03/18 Icona 665 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ANNA GABRIEL EXILADA
  Data 28/02/18 Icona 676 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet EMBESTIDA CONTRA L'ESCOLA
  Data 27/02/18 Icona 695 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet MIREIA BOYA, ETS UNA
  Data 23/02/18 Icona 643 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA VISIÓ DE JULIO ANGUITA
  Data 22/02/18 Icona 718 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL PESSIMISME INDEPENDENTISTA
  Data 21/02/18 Icona 712 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL PRESIDENT PUIGDEMONT
  Data 20/02/18 Icona 697 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ENTRE EL MÒBIL I EL
  Data 14/02/18 Icona 711 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ESTRATÈGIES DE DEFENSA
  Data 12/02/18 Icona 705 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet C'S A PUNT DE GUANYAR
  Data 09/02/18 Icona 712 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS ESPANYOLS SANCIONEN
  Data 08/02/18 Icona 727 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet QUO VADIS - O NO BADIS
  Data 07/02/18 Icona 765 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL CONSELL D’ESTAT,
  Data 06/02/18 Icona 688 Data 0 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Maig

 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
 

Abril

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer