Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

Galzeran ha escrit 51 articles i te 148 comentaris. L'últim article ha estat fet el 19/04/09

perfil de'n(na) Galzeran | àlbum de fotos de'n(na) Galzeran

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de Galzeran

Espai
 

La bona taula

Data diumenge 7/setembre/2008 - 08:36 Icona 2051 Data 6

Estimats i estimades: tornen les meves receptes de cuina (la veritat és que darrerament us tenia una mica abandonats). Avui l'ingredient principal és l'estrella de la tardor a Catalunya: els bolets!

Si el temps és el que ha de ser i pluja i sol combinen en la mesura necessària, amb la tardor arriben els bolets. Bé, em refereixo als que collim en les nostres muntanyes, el autòctons, vaja. Perquè ara, com de tantes altres coses, de bolets n’hi ha tot l’any i arriben de les contrades més llunyanes. Són els bolets globalitzats. Són bons, però els de casa nostra són francament millors.
No dic res de nou si afirmo que els catalans som uns menjadors de bolets compulsius. Què faríem sense bolets? Em sembla que ens entristiríem moltíssim. Així doncs, arriba el moment en que envaïm la muntanya per intentar trobar-ne, cosa cada cop més difícil, sobre tot si no som experts caçadors de bolets. En qualsevol cas, sempre hi ha els mercats.
Si un any sense menjar rovellons a la brasa és quelcom inconcebible en el nostre país, el cert és que hi ha tants bolets com maneres de preparar-los i que ompliran la nostra taula d’alegria i felicitat. N’explico un parell. Per a quatre persones.


Espaguetis amb trompetes de la mort

Ingredients: 250 gr. d’espaguetis, 600 gr. de trompetes de la mort, ¼ de l de crema de llet, oli i sal.

Preparació: es bullen els espaguetis amb força aigua a la que s’hi afegeix una mica de sal i també una mica d’oli perquè els espaguetis no s’enganxin els uns amb els altres. Un cop bullits, es passen per aigua freda per aturar la cocció, es posen en un bol, s’hi tira un pensament d’oli i es remenen perquè quedin solts. Es reserven.

La salsa es prepara de la següent manera: en una paella prou gran com perquè hi càpiguen els espaguetis ja cuits s’hi tira un raig d’oli i es fregeixen les trompetes de la mort ben netes (cal anar amb cura perquè és fàcil que hi quedin restes de terra), esmicolades en trosso més aviat grans. S’hi posa una mica de sal (millor afegir-ne, si cal, al final de la cocció) i es van fent a foc lent fins que s’hagin begut l’aigua que desprenen (és el moment de rectificar el punt de sal). Aleshores s’hi tira la crema de llet, unes quantes voltes, i llestos! Solament cal afegir els espaguetis, unes quantes voltes més fins que estiguin ben calents, i a taula hi falta gent!

Crema de rossinyols

Ingredients: 600 gr. de rossinyols, 1 ceba grossa, 1 l de brou de pollastre molt lleuger (una carcassa i un parell de colls de pollastre, una ceba, un porro, una mica d’api, una nap, una xirivia i una mica de sal, la justa perquè el brou tingui un gust agradable però suau), ¼ de l de crema de llet, pebre blanc, oli i sal.

Preparació: en una olla s’hi tira un raig d’oli una mica generós i la ceba tallada a trossos petits. Es va coent a foc lent remenant tota l’estona fins que quedi transparent i tova (no s’ha d’enrossir). Aleshores s’hi afegeixen els rossinyols ben nets, tallats a trossos i lleugerament salats (el brou ja en porta, de sal). Es continua la cocció a foc lent (remenant amb freqüència) fins que hagin deixat anar tota l’aigua, que donarà un gust exquisit a la crema. És el moment de posar-hi ½ l de brou aproximadament, i un polsim de pebre blanc. Es deixa coure uns vint minuts i, un cop tebi, es tritura amb la batedora, es rectifica de sal si és necessari i s’hi afegeix la crema de llet. Si ha quedat massa espès s’hi afegeix una mica més de brou. Aquesta crema es pot servir tant freda com tèbia (si és massa calenta no s’aprecia bé el sabor dels bolets).

Un aclariment quant a la crema de llet: aquelles persones que hagin decidir desterrar el colesterol de les seves vides poden substituir la crema de llet de vaca per crema de llet de soia, tenint en compte que és una mica més dolça i potser caldrà posar-ne menys i, sobre tot en el cas dels espaguetis amb trompetes de la mort, barrejar-la amb una mica de llet de vaca semidesnatada. Si la dolçor agrada, aquest afegit no caldrà.


Doncs apali, a menjar de gust!



Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
Galzeran

Sou molt amables

Date Sunday, September 7th 2008, 5:01 PM

La setmana entrant, més receptes tardorenques. Prepareu els fogons!

Spacer

Picture
noietdbcn

juer...

Date Sunday, September 7th 2008, 4:06 PM

juer...
juer...
juer...

tinc gana! jajajajaja.

Bé...em vaig a menjar el meu entrepa!
però abans...

BRAVO PER LA CUINERA!

Spacer

Picture
Clidice

gràcies :)

Date Sunday, September 7th 2008, 2:48 PM

mataria per un plat de rossinyols!!!!!! són els meus bolets preferits (amb els ceps i els moixernons, els de debò vull dir, és clar).

Spacer

Picture
Bronte

Moltes gràcies!

Date Sunday, September 7th 2008, 2:29 PM

És un luxe tenir aquestes receptes ací. La cuina é sla meua assignatura pendent. Una abraçada.

Spacer

Picture
Kangari

Nyam,nyam!!!

Date Sunday, September 7th 2008, 10:14 AM

Prometo fer-los i guardo aquest bloc als meus favorits,per tenir la recepte.Això si les trompetes les colliré jo mateix,aquí al poble,però falta una miqueta encara.
Estic molt d´acord amb misselvis.Els bolets ens transporten al nostre imaginari.
Siau.

Spacer

Picture
misselvis

hola

Date Sunday, September 7th 2008, 8:51 AM

nena escriu aixo per la tarda o en dia laborable, que n'hi ha que no hem dinat,(i ens espera un miserable plat d'espaguetti normal), i avui no podem comprar ni bolets ni res ja ja ja ja ja, jo ho provare,el de les trompetes, que m'agrada molt cuinar, els bolets son genials ,no nomes per menjar,des del punt de vista artistic, son preciosos,i recorden als contes de fades i als boscs de pel.licula de por,a Irlanda tambe se'n mengen molts,champinyons arrebossats amb pa i all(boniiissims),i d'altres, uns de blaus, que ademes son magics.bon profit!!

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   



Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per Galzeran? Aquí son els últims articles.

 
Bullet Sant tornem-hi!
  Data 19/04/09 Icona 4258 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Holaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaas!
  Data 15/04/09 Icona 1159 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Hola
  Data 06/12/08 Icona 1630 Data 9 comentari/s  
Spacer
Bullet A taula hi falta gent!
  Data 20/10/08 Icona 1666 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 13/10/08 Icona 1214 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Ideal per a refredats
  Data 09/10/08 Icona 1958 Data 8 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula
  Data 06/10/08 Icona 1368 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 08/09/08 Icona 1261 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Més recomanacions
  Data 06/09/08 Icona 1490 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Amb retard
  Data 06/09/08 Icona 1230 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Jo diria que és això...
  Data 28/08/08 Icona 1387 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 27/08/08 Icona 1341 Data 10 comentari/s  
Spacer
Bullet Visca, visca, visca
  Data 13/08/08 Icona 1284 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet L'estiu a Barcelona
  Data 07/08/08 Icona 1461 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 04/08/08 Icona 1354 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Animalons preciosos
  Data 02/08/08 Icona 1243 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula promesa
  Data 28/07/08 Icona 1257 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Moments especials
  Data 28/07/08 Icona 1250 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 25/07/08 Icona 1344 Data 7 comentari/s  
Spacer
Bullet El núvol blanc
  Data 22/07/08 Icona 1283 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Dedicat a la Campeta
  Data 21/07/08 Icona 1400 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet El "jefe"
  Data 20/07/08 Icona 1283 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Acollonant
  Data 16/07/08 Icona 1282 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Respecte
  Data 16/07/08 Icona 1322 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet No emprenyeu el gat!
  Data 16/07/08 Icona 1336 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Ja soc aquí!
  Data 14/07/08 Icona 1357 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 07/07/08 Icona 1255 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Per a la dona gateta
  Data 29/06/08 Icona 1406 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Millor una mica torrats
  Data 29/06/08 Icona 1293 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet la bona taula 5
  Data 29/06/08 Icona 1571 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia un altre cop
  Data 26/06/08 Icona 1295 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 26/06/08 Icona 1255 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 4
  Data 24/06/08 Icona 1927 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Hola amics i amigues
  Data 22/06/08 Icona 1427 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 21/06/08 Icona 1354 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 3
  Data 16/06/08 Icona 1458 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia i gràcies
  Data 15/06/08 Icona 1601 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia matiner
  Data 14/06/08 Icona 1354 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Flipo!
  Data 13/06/08 Icona 1223 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 13/06/08 Icona 1247 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 12/06/08 Icona 1254 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 11/06/08 Icona 1297 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 10/06/08 Icona 1302 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 2
  Data 09/06/08 Icona 1440 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Gràcies, amics i amigues!
  Data 07/06/08 Icona 1325 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 07/06/08 Icona 1295 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 05/06/08 Icona 1244 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 02/06/08 Icona 1251 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 1
  Data 29/05/08 Icona 2810 Data 6 comentari/s  
Spacer
Bullet Cada dia és un bon
  Data 29/05/08 Icona 1291 Data 4 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Abril

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 

Març

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer