Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

MiRe20 ha escrit 1 articles i te 1 comentaris. L'últim article ha estat fet el 02/06/08

perfil de'n(na) MiRe20 | àlbum de fotos de'n(na) MiRe20

   
Espai
Espai
   
 

Últim article del bloc

Espai
 

LLIBERTAT

Data dilluns 2/juny/2008 - 05:37 Icona 1474 Data 1

Que es la llibertat?
Es un acte de rebeldia potser? o mes aviat es fer allo que vols, on vols i quan vols?
Penso que mai arribarem a ser lliures, vivim encadenats a la politica, a les lleis i a la justicia.
Jo vui ser lliure ! Com aconseguir-ho?
La llibertat nomes la pots trobar a la teva imaginacio...als somnis...i encara aixi estas destinat a despertarte i contemplar que ets presoner de la teva vida!



Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
mvpmvpcat

llibertat no es demana, es pren

Date Tuesday, June 3rd 2008, 9:19 AM

Que es la llibertat?
Quin tema tant complicat, però alhora tant interessant per donar-hi voltes. Com a tema que és, molt ambigu, també és molt relatiu i subjectiu a cadascú. L'entorn en que ens hem criat, les aspiracions a la vida, el poder que tenim i el que volem assolir, l'explotació a que estem sotmesos... cadascú considerarà que té un o altre nivell de llibertat, i aspirarà a certes coses.
Per això crec que la llibertat no ha de ser il·limitada, perquè cada acció que fem té conseqüències sobre el nostre voltant, i més nosaltres, q som cosiderats com a "animals socials", i molt més en la nostra societat actual, on tothom té un rol que és bàsic per perpetuar aquest model econòmic i social que tenim.
Però per altra banda, sí que és veritat que aquest propi model genera primerament unes obligacions o manques de llibertat (si tu no treballes, no pots guanyar diners i malviuràs, i per tant ets esclau d’aqust sistema, i excepte en contades ocasions, no ets lliure d’escollir), i per altra banda aquest propi model genera grans desigualtats entre països rics i països pobres, i ciutadans rics i ciutadan pobres d’un mateix país.
I també si suposadament estiguessim fora aquesta societat, tampoc tindríem llibertat absoluta per fer el que volguessim (la nostra supervivència i la de la gent del nostre voltant marca aquest límit). Per això la conclusió que penso és que la nostra llibertat hi ha de ser, però ha d’estar condicionada per unes normes comunes que permetin assolir el benestar nostre, i també de la resta de societat (aquest últim aspecte, en la nostra societat capitalista que busca el màsxim benefici sense tenir en compte els mètodes, no sempre es garanteix).
El problema és que és molt complicat decidir què es pot fer, i què no, perquè els interessos de diferents estaments socials són contraposats. Per exemple, un empresari que ha invertit molts diners en una empresa, i aporta molta feina, i fa pujar la riquesa d’un territori, ha de tenir la llibertat per pagar als treballadors el sou que cregui convenient? O el govern ho ha de legislar? I pot exigir fer qualsevol feina als treballadors? I pot llençar gasos contaminants o s’ha de sotmetre a una legislació ambiental? I pot talar un bosc per ampliar la seva explotació?
O en el cas d’un treballador explotat: pot renunciar a la seva feina i a sobre cobrar una indemnització? I per guanyar més diners extra pot robar? I pot exigir més sou si fa tota la feina i percep un 0’00001% del benefici de l’empresari?.....
Trobaríem milers d’exemples on tothom té la seva part de raó, però sí que trobo important i fins i tot justificable limitar les llibertats per tal d’aconseguir igualtat social, i sostenibilitat ambiental (segons els meus valors que tinc, i que són subjectius, i a saber si els tindré d’aki 10 anys...) però segur que tu tens una altra opinió una mica o força diferent, i els nostres pares, des de la seva òptica, encara més diferent que la nostra, i així tothom.
I finalment, aquí és on entra la teva esmentada justícia i la política. No crec que sigui negatiu el fet que ens encadeni, jo crec que és necessaria aketa cadena. El problema és que ara la justícia està controlada per la política, i que la política està controlada i sotmesa a la èlit econòmica, que és la fomenta aquest sitema econòmic que tenim i que tantes desigualtats i tensions crea. Jo crec que la (difícil) solució és que la política sigui democràtica i participativa de veritat, que tothom hi pugui dir la seva, i que poguem escollir des del sistema econòmic que volem, a on han d’anar a parar els nostres impostos, com han de canviar per tal de millorar la nostra societat, i un llarg etcètera d’aspectes que ara controlen les grans multinacionals, ja que tenen la paella pel mànec perquè són elles les que formen el sistema econòmic que tenim o patim però que sense aquests sistema, ja s’han encarregat de que sigui molt complicat la nostra existència.
Perquè ara mateix, la nostra llibertat està escrita i acotada pels mateixos que controlen el nostre país, i la meva opinió és que hauria d’estar forjada des del propi poble.

Bé, disculpa per aquesta desvariejada (i no sé si gaire entenedora) i.... participa en fer realitat aquests somni de llibertat!! No donguis l’esquena a aquesta possibilitat.

marc

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   



Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per MiRe20? Aquí son els últims articles.

 
Ho sentim MiRe20 no te cap article més
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Març

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Febrer

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer