Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

TomasM-Porta ha escrit 1635 articles i te 7848 comentaris. L'últim article ha estat fet el 23/12/14

perfil de'n(na) TomasM-Porta | àlbum de fotos de'n(na) TomasM-Porta

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de TomasM-Porta

Espai
 

COMPANYES, NO ÉS AIXÒ O EL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA.

Data diumenge 11/mar/2012 - 08:28 Icona 275 Data 8

“Jo sóc un gran admirador de les dones del meu país. Crec que, generalment parlant, valen més que els homes –cadascú en el seu terreny. Si les dones d'aquest país disposessin d'una societat masculina no tan donada a fer l'estaquirot i el fatxenda, serien un producte de civilització finíssim. Són com vol la societat de què formen part. És una pena.

He dit que era antifeminista. Afegiré que he estat atacat de voler tancar les dones a la cuina. Però jo no vull tancar ningú, encara que confesso que, a la cuina –sobretot si no és gaire moderna–, s'hi està molt bé. No. Deixem córrer les petiteses. El que jo escric no són més que elegies –certament desgavellades– sobre la solitud i la creixent tristesa de l’època.

En definitiva, sóc antifeminista perquè tinc massa bona opinió de les dones i, a més, perquè tinc un respecte a l'observació i a l'experiència que em preserva, mes o menys, de caure en els tòpics i en els llocs comuns, fins tot dels més amables, com aquests del feminisme. No vull pas entrar a discutir els drets que podríem anomenar normals, de les dones. Aquests drets depenen de la manera de ser de cada país i són el que en cada moment la societat vol que siguin. Jo, per exemple, puc creure, com altres persones, que seria necessari, en alguns casos, ampliar l'aplicació del divorci. Això no vol pas dir que defensi l’aplicació, aquí, de la legislació que sobre la matèria impera a Reno. No. Convé que tot sigui legislat i clavetejat. El tacte del legislador és el tot. Sempre val més que el dret surti de l'estàtica de la realitat que no pas que el dret creï una realitat que faci moviment.”

Fins aquí Josep Pla.

Trobo penós que se celebri el Dia Internacional de la Dona Treballadora que, al final, s’esdevé simplement el Dia Internacional de la Dona. Em fa pensar en una nafra social o nacional com pot ser el Domund o l’Onze de Setembre. A aquesta objecció les feministes contesten que fins que no hi hagi una igualtat real entre homes i dones, mentre les dones continuïn discriminades, totes les reivindicacions seran poques. Potser sí.

És clar que la primera cosa que em passa és que jo no penso en absolut que les dones i els homes siguem iguals. Penso com Pla al primer paràgraf de la cita: opino que, en general, si més no a aquest país i en general a la Mediterrània europea les dones són superiors als homes. Cal no oblidar que la base de la civilització mediterrànea és profundament matriarcal perque és la mare, com el pal de paller de la família, qui remena les cireres i talla el bacallà, tot i que aparentment sembla que sigui el mil homes del mascle qui mani. Tots els que viviu en parella sabeu que això –gràcies a Déu- no és així.

Ara bé: més enllà del poder domèstic o familiar cal mirar si socialment la dona ha tingut i té uns drets raonables o si bé ha estat o està discriminada. Per saber si la dona ha estat o no discriminada només cal pensar quin era el paper jurídic de la dona durant el franquisme, és a dir, fa dos dies, aquí mateix. En aquell moment per a que la dona pogués fer segons quins contractes necessitava la ratificació o l’aval del seu marit. Se suposava –potser- que la dona no hi entenia de negocis i que si el marit no donava el vist i plau la podien enganyar fàcilment. Óbviament això és humiliant per a les dones, però jo el que em pregunto és com es podia arribar a la conclussió que els homes sí que hi entenien de negocis.

Als països occidentals la dona continua discriminada? Jo crec que, en general, no. Ara mateix la dona pot accedir als mateixos llocs si fa no fa que l’home i l’home pot accedir als mateixos llocs si fa no fa que la dona. I així hom pot veure molts jutjats on totes les que hi treballen – des de l’agent judicial fins a la magistrada – són dones. I com això a tot arreu.

És cert que les dones arrosseguen dues rèmores a l’hora de competir professionalment amb els homes. La primera és biològica: les dones són les que –de moment- es queden embarassades, donen llum i amamanten les criatures (potser un dia homes i dones ho podrem fer).

L’altra és cultural: generalment són les dones les responsables de l’educació de la canalla i de la llar. Això té dues conseqüencies: manen més que els homes a la llar però també hi treballen més. I aquí passa una cosa –sé que el que diré no agradarà les dones, però ho penso-: pel que fa a les tasques domèstiques les dones no aspiren, en general, a compartir-les amb la seva parella, sinó que aspiren a que la parella les ajudi actuan sota les seves ordres. Són humanes i als humans –masculins o femenins- en general ens agrada el poder.

Crec que el feminisme ha estat important per a dignificar socialment –que no familiarment, perquè familiarment la dona sempre ha estat molt més bàsica que l’home-. Negar això em sembla una injustícia i una evidència. Passa el mateix que amb el moviment obrer: per molt liberal que hom sigui –i jo ho sóc- és impossible no reconéixer el progrès per a la vida del proletariat que ha significat la lluita obrera. No és sa negar l’evidència.

Jo normalment em defineixo com un feminista moderat a nivell de teoria – penso que la societat catalana millorarà si la dona ocupa progressivament càrrecs de responsabilitat social, perquè crec, com Pla, que les catalanes són superiors als catalans- però sóc un masclista moderat en la praxis, és a dir, quan la meva dona em diu que he d’estendre la rentadora, he de ficar els plats al rentavaixelles o he de parar la taula rondino. Ma mare em va acostumar a que tot això ho fan les dones i m’he trobat amb que no.

Com en moltes altres coses de la vida menystinc i menyspreo les feministes i els masclistes radicals i extremistes. Penso que són dones que odien els homes o homes que odien les dones i, per tant, aquests individus no només no m’interessen sinó que ens fan por. Sobre l’odi només es pot construir odi.
D’exemples de masclisme radical n’hi ha tots els que vulguis, com per exemple els de violència sobre la dona. D’exemples de feminisme radical, també, com per exemple les denúncies falses de violència sobre la dona (que són el 50% de les denúncies).

Però hi ha un punt en el que jo discrepo radicalment de les feministes oficials. És quan en el seu diccionari (fet per Victòria Sau) s’explica que l’amor verdader només es pot donar entre iguals, és a dir entre dones. Jo això ho veig totalment al revés: només hi ha un ésser igual a mi mateix que sóc jo i, la veritat, si m’haguès de casar amb mi em sembla que no m’hi casaria. N’estic segur que m’agrada i m’estimo mil vegades més la meva dona.

Tampoc entenc una de les coses que una feminista ha declarat aquests dies: que les dones també han de tenir dret a la dignitat. Malauradament, la majoria de les persones som mediocres, però la mediocritat és una desgràcia i no un dret. Per a les dones i pels homes. I el que no tindria sentit és que, sent elles millors que nosaltres, aspirèssin a ser tant rucs com nosaltres som.

Companyes, no és això..Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
nova

m'agradaria

Date Tuesday, March 13th 2012, 12:08 PM

que no es necessités tenir "un dia de la dona".

Spacer

Picture
Levi

Les dones

Date Monday, March 12th 2012, 8:39 PM

M'ha agradat molt el teu article Persi,hi estic molt d'acord amb el que dius.Només un petit incís,si,cada vegada trobem a més dones treballant en llocs on abans només hi havia homes,però tot i fer la mateixa feina,ho fan cobrant un sou inferior als dels homes.

Spacer

Picture
anima

Persi...

Date Monday, March 12th 2012, 12:27 AM

Chapeau!!!!
I això q venia esmolada per fotre't canya.

A mi sí m'agraden les feministes , q no les extremistes.

Un petó!!

Spacer

Picture
TomasM-Porta

Al penúltim paràgraf dic:

Date Monday, March 12th 2012, 12:15 AM

"...que les dones també han de tenir dret a la dignitat"; és un lapsus. Parlaven de "tenir dret a la mediocritat".

Óbviament totes les persones han de tenir dret a ser dignes, cosa que no vol dir que totes ho siguin.

Spacer

Picture
bollycao

posi

Date Monday, March 12th 2012, 12:07 AM

D'acord en tot menys en Pla, el meu escriptor preferit però no precisament un model en el topic que ens ocupa. T'has deixat de dir que l'educació farà la diferència. Un dia les tasques de la casa seran volgudes o rebutjades per un o altre en funció d'altres criteris que no el sexe. Per sort no som iguals però pel que fa als drets si que ho som.

Spacer

Picture
marilis

No crec..

Date Sunday, March 11th 2012, 11:27 PM

que les dones volem ser ajudades en les tasques domèstiques, si les dirigim es perque els homes amb els que convivim no s'avancen a fer-les ,ja sigui per comoditat o perque no les veuen en la celeritat que convindria. El poder domèstic el necessitará exercir aquella dona u home que no surten a treballar fora.

Spacer

Picture
purpurinaa

Persi,

Date Sunday, March 11th 2012, 10:54 PM

Ets el meu ídol !

Spacer

Picture
vida-2012

Potser sí..

Date Sunday, March 11th 2012, 10:21 PM

.. que tens raó.
Com bé dius, fa massa pocs anys que les dones no tenien, oficialment, dret a quasi bé res. Hi havia dones, avui dia àvies, que manaven a casa seva però no tenien oportunitat de fer-ho en lloc més. D'altres simplement eren sotmeses, fins i tot a la vida domèstica amb marits dèspotes... Ara en tenen 70 o 80, en conec de tota mena: algunes no saben fer res sense el seu home, però també hi ha homes que no saben fer res sense les seves dones. Això potser ha canviat força radicalment en la següent generació.

Però encara hi ha molts prejudicis i, com que hi ha moltes menys dones que ocupen càrrecs de responsabilitat, encara sorprèn molt trobar-ne... i quan algun no actua prou correctament es fa molt més evident. Potser el que, les anomenades feministes, pretenen és posar molt de relleu quan alguna dona aconsegueix alguna fita important, com a fet destacat; potser en fan massa bandera. És evident que cal que tinguem tots i totes els mateixos drets, tot i que algunes i alguns obliden els deures.
La generació dels nostres fills i filles (jo tinc filles) hauria de viure en una societat que tracta per igual als homes que a les dones, respectant les diferències de gènere que són evidents, però només per a treure'n el màxim profit d'aquesta diversitat.
I jo crec que això serà així! De moment, les facultats estan plenes de dones, a medecina per exemple. I, poc a poc, la gent s'acostumarà a no donar més importància quin és el gènere del professional que l'està atenent, sinó la qualitat del seu servei.

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   

Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per TomasM-Porta? Aquí son els últims articles.

 
Bullet EL DESEMBARCAMENT DE
  Data 23/12/14 Icona 120 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet EL FISCAL AL SERVEI
  Data 15/12/14 Icona 66 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet MANIFEST A FAVOR DE
  Data 11/12/14 Icona 98 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet LA MAR BRAMA
  Data 02/12/14 Icona 94 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet LA BATALLETA DE LA LLISTETA
  Data 01/12/14 Icona 87 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 25/11/14 Icona 97 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVIARI D'UN EX
  Data 24/11/14 Icona 149 Data 11 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 23/11/14 Icona 60 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 20/11/14 Icona 109 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVIARI D'UN EX
  Data 19/11/14 Icona 109 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 16/11/14 Icona 98 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 15/11/14 Icona 80 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet PERÒ QUE DIANTRE HA
  Data 10/11/14 Icona 114 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet 9N: CATALANS, CATALUNYA!
  Data 09/11/14 Icona 66 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet "ARA DIGUEU: ENS
  Data 08/11/14 Icona 58 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet I AR AQUESTS XIMPLES
  Data 06/11/14 Icona 66 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet MEJOR JUNTOS O JUNTOS
  Data 05/11/14 Icona 89 Data 6 comentari/s  
Spacer
Bullet 9N: ENCAREM AMB OPTIMSME
  Data 03/11/14 Icona 87 Data 6 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 02/11/14 Icona 67 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 30/10/14 Icona 65 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 29/10/14 Icona 102 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 28/10/14 Icona 62 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 28/10/14 Icona 55 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 28/10/14 Icona 59 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 26/10/14 Icona 75 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 25/10/14 Icona 81 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet JUVENAL ENTRE NOSALTRES.
  Data 24/10/14 Icona 73 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet MÀGIA PATERNAL I VOLUNTARIAT
  Data 22/10/14 Icona 59 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet AVUI JUVENAL CANTA LES
  Data 21/10/14 Icona 53 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet I ARA CATALUNYA CAP
  Data 19/10/14 Icona 67 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet AVUI ENS MANIFESTEM
  Data 19/10/14 Icona 82 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 18/10/14 Icona 72 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 17/10/14 Icona 89 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet VIA FORA CATALANS!!!!!
  Data 16/10/14 Icona 84 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet QUÈ DIUEN QUE QUÈ
  Data 15/10/14 Icona 126 Data 11 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 11/10/14 Icona 68 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 11/10/14 Icona 84 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 10/10/14 Icona 112 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 07/10/14 Icona 81 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 05/10/14 Icona 97 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet SOBIRANIA CONSTITUCIONAL
  Data 03/10/14 Icona 73 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA:
  Data 02/10/14 Icona 100 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet ÉS CONSTITUCIONAL EL
  Data 01/10/14 Icona 120 Data 8 comentari/s  
Spacer
Bullet PER QUÈ SOM TANTS DIFERENTS
  Data 30/09/14 Icona 107 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet PELS QUE ESTIMEM LA
  Data 28/09/14 Icona 106 Data 6 comentari/s  
Spacer
Bullet PUJOL???????? CATALUNYA
  Data 27/09/14 Icona 74 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 25/09/14 Icona 126 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet MALTRACTAMENT ANIMAL
  Data 23/09/14 Icona 83 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet FELICITATS, HEM PERDUT
  Data 22/09/14 Icona 109 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet BREVARI D'UN EX
  Data 21/09/14 Icona 82 Data 2 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Abril

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 

Març

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer