Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

Persi ha escrit 1486 articles i te 7446 comentaris. L'últim article ha estat fet el 18/04/14

perfil de'n(na) Persi | àlbum de fotos de'n(na) Persi

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de Persi

Espai
 

REPASSANT LES DECLINACIONS LLATINES AMB LA MEVA FILLA.

Data dijous 15/mar/2012 - 12:20 Icona 340 Data 10

“C'est le plus vieux tango du monde
Celui que les têtes blondes
Ânonnent comme une ronde
En apprenant leur latin
C'est le tango du collège
Qui prend les rêves au piège
Et dont il est sacrilège
De ne pas sortir malin
C'est le tango des bons pères
Qui surveillent l'œil sévère
Les Jules et les Prosper
Qui seront la France de demain

Rosa rosa rosam
Rosae rosae rosa
Rosae rosae rosas
Rosarum rosis rosis

C'est le tango des forts en thème
Boutonneux jusqu'à l'extrême
Et qui recouvrent de laine
Leur cœur qui est déjà froid
C'est le tango des forts en rien
Qui déclinent de chagrin
Et qui seront pharmaciens
Parce que papa ne l'était pas
C'est le temps où j'étais dernier
Car ce tango rosa rosae
J'inclinais à lui préférer
Déjà ma cousine Rosa

[Más Letras en es.mp3lyrics.org]
Rosa rosa rosam
Rosae rosae rosa
Rosae rosae rosas
Rosarum rosis rosis

C'est le tango des promenades
Deux par seul sous les arcades
Cernés de corbeaux et d'alcades
Qui nous protégeaient des pourquoi
C'est le tango de la pluie sur la cour
Le miroir d'une flaque sans amour
Qui m'a fait comprendre un beau jour
Que je ne serais pas Vasco de Gama
Mais c'est le tango du temps béni
Où pour un baiser trop petit
Dans la clairière d'un jeudi
A rosi cousine Rosa

Rosa rosa rosam
Rosae rosae rosa
Rosae rosae rosas
Rosarum rosis rosis

C'est le tango du temps des zéros
J'en avais tant des minces des gros
Que j'en faisais des tunnels pour Charlot
Des auréoles pour saint François
C'est le tango des récompenses
Qui vont à ceux qui ont la chance
D'apprendre dès leur enfance
Tout ce qui ne leur servira pas
Mais c'est le tango que l'on regrette
Une fois que le temps s'achète
Et que l'on s'aperçoit tout bête
Qu'il y a des épines aux Rosa

Rosa rosa rosam
Rosae rosae rosa
Rosae rosae rosas
Rosarum rosis rosis”
Jacques Brel (“Rosa”)

Arribo a casa pels volts de les 12 nit. Vinc d’una tertúlia literària. Em xerrat una mica de tot, encara que el llibre que havia de centrar el tema era “Les escales de Llevant” de Amin Malouf. Ja se sap el que passa: som llatins i ens en anem d’una cosa a una altra com el borinot va de flor en flor.

Quan arribo a casa trobo la meva filla gran estudiant llatí. Em diu si li puc preguntar les declinacions i li dic que és honor. És un honor que els fills ens demanin que els ajudem a estudiar. Que encara ens considerin útils per alguna cosa.

M’emociona tornar al rosa, rosa, rosam, rosae, rosae, rosa dels meus setze anys.
Era a La Salle Bonanova. I jo tenia un professor de llatí francament dolent. Només ens feia memoritzar les declinacions i els verbs. Només ens feia traduir Cèsar, Ciceró i Salusti i no ens explicava el fascinant geni dels romans, que és el geni que essencialment ens ha fet com a país.

La mitologia i la història romana, el Dret i l’art romà, són fascinants. Odio el meu professor – un individu tímid que no tenia cap interés a ensenyar-nos res – per haver-me ensenyat a odiar el llatí. Com et poden fer arribar a odiar quelcom tant màgic com és la història, la llengua i la cultura llatina? Als mals mestres se’ls hauria de posar penes de presó perquè maltracten i desfan futurs ciutadans. Pocs càncers socials em semblen més detestables.

Jo tenia un professor de grec, en canvi, que era l’altra cara de la moneda. Evidenment que ens feia declinar i saber els verbs, però bona part de les seves classes les omplia explicant llegendes gregues o llegint-nos faules d’Isop. Encara penso amb el professor Lagarriga – tant petit i tant elegant sempre – amb un immens afecte.

Ja em deleixo per retrobar-me amb la meva filla amb unes cites que cap estudiant no s’hauria de perdre:

I. Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? quamdiu etiam furor iste tuus nos eludet? quem ad finem sese effrenata jactabit audacia? Nihilne te nocturnum praesidium Palati, nihil urbis vigiliae, nihil timor populi, nihil concursus bonorum omnium, nihil hic munitissimus habendi senatus locus, nihil horum ora voltusque moverunt? Patere tua consilia non sentis, constrictam jam horum omnium scientia teneri conjurationem tuam non vides? Quid proxima, quid superiore nocte egeris, ubi fueris, quos convocaveris, quid consilii ceperis, quem nostrum ignorare arbitraris?

II. O tempora, o mores! Senatus haec intellegit. Consul videt; hic tamen vivit. Vivit? immo vero etiam in senatum venit, fit publici consilii particeps, notat et designat oculis ad caedem unum quemque nostrum. Nos autem fortes viri satisfacere rei publicae videmur, si istius furorem ac tela vitemus. Ad mortem te, Catilina, duci iussu consulis iam pridem oportebat, in te conferri pestem, quam tu in nos [omnes iam diu] machinaris.

O

“Gallia est omnis divisa in partes tres, quarum unam incolunt Belgae, aliam Aquitani, tertiam qui ipsorum lingua Celtae, nostra Galli appellantur. 2 Hi omnes lingua, institutis, legibus inter se differunt. Gallos ab Aquitanis Garumna flumen, a Belgis Matrona et Sequana dividit...”

Mare meva quina alegria retobar Ciceró i César! Ser pare té aquestes immenses alegries. Gràcies filla per pensar en mi.Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
auriachm

Ai els temps i els costums, laments de Cèsar

Date Friday, March 16th 2012, 4:05 PM

M'heu tocat la fibra sensible: he recordat com gaudíem amb el profe de grec/llatí (el mateix senyor que ara es dedica a escriure novel·les, n'haureu sentit a parlar, però no en revelaré el nom, no fos cas que ho llegís i em tornés a preguntar les declinacions) descobrint Catul, Homer, Safo, Ciceró o Sòfocles, endevinant el joc de les etimologies que subratlla en Cabrero, furgant en la memòria dels antics per fer un esbós de la nostra civilització. Tot plegat va desembocar en una passió desmesurada per la llengua/llengües i per la transformació dels significats en matèria subtil (o literatura).

M'ha fet gràcia el mètode Dorian: encara m'arribaré en aquesta llibreria i en sortiré carregada. Em podries dir on para?

Gràcies Persi per pensar en nosaltres. Tu est bien malin, il ne faut pas regretter ces profs qui...

De lletres pures, per vocació i sense vergonya. Ara si algú em vol fer classes de mates, tampoc no diré que no.

Au jovent, una abraçada mediterrània

Spacer

Picture
Cabrero

Vale,

Date Thursday, March 15th 2012, 8:36 PM

espero els enllaços. Segur que el Borges, en pau sigui, no té res a veure?

Spacer

Picture
bollycao

ni grec ni llati

Date Thursday, March 15th 2012, 6:53 PM

jo vaig tenir dos monges que explicaven fatal el grec i el llatí. Sort dels textos que ens feien traduir!! Els passava el que al teu mestre de llatí que repetien com a lloros les declinacions! Després a la vida penses que t'hagués agradat aprofitar més aquelles classes!

Spacer

Picture
Dorian

Cabrero

Date Thursday, March 15th 2012, 6:09 PM

Apreciat amic anarquista,

Le edició bona és la francessa, de l'any 1963 o pels voltants. Estudiar llatí amb aquest mètode implica fer un tripe salt mortal idomàtic, però és el que hi ha. Existeix una versió moderna d'aquest mètode, però no val la pena.

M'he deixat de dir que també necessitaras els fitxers MP3 amb les locucions llatines (amb un cert accent francès) de les cintes originals de casette.

Per tant, estaras estudiant llatí, a partir d'un llibre en frances i amb reproduccions d'MP3 de cintes antigues..... friki ho és una estona..... però divertit encara més. ;)

Si estas interessat et puc passar l'enllaç d'un grup d'estudi molt serios, amb base a Argentina, que donen un curs complet de llatí, amb examens hi tot, i que empren el mètode Assimil com a material d'estudi. Són gent molt sèria i molt, però que molt obessius amb el tema del llatí. I lo millor de tot és que és de franc.

Pots trobar-lo de segona ma, amb una mica de sort, a Iberlibro, que és on compro jo les coses dificils de trobar en matèria de llibres.

PD: jo també sóc de ciències.

Spacer

Picture
Cabrero

El llatí

Date Thursday, March 15th 2012, 5:42 PM

és la base de les nostres llengües, ajuda a estructurar, aprofondir, conèixer l'etimologia de les paraules, a endevinar-ne d'altres; sí que ho considero una tragèdia, i el resultat salta a la vista: una gran part dels nostres joves arriben a la Universitat, i fins i tot surten d'ella, sense entendre els textos ni redactar-ne. M'apunto el mètode; jo també sóc de ciències.

Spacer

Picture
paris

...

Date Thursday, March 15th 2012, 4:54 PM

Jo, com el Persi vaig tenir una mala profe de llatí i un bon profe de grec. Ell em va fer descobrir Kazantzakis. Per desgràcia, la de llatí em va fer avorrir l'assignatura. Malgrat tot considero important un coneixement bàsic del llatí, arrel de la nostra llengua.

Spacer

Picture
purpurinaa

El meu profe de llati

Date Thursday, March 15th 2012, 2:51 PM

era boníssim doncs ! Jo el recordo amb molt de carinyo . Ens donava llatí i filosofia en l'antic batxillerat . Tot i que jo soc de ciències, recordo haver gaudit molt de les classes amb aquell sr...
I Persi , tens tota la raó respecte als mals mestres .
I Dori : tu, friki si, però amb glamour , jajajaja ( que m'encanta , eh ? no es pas una crítica !)

Spacer

Picture
foqui

...

Date Thursday, March 15th 2012, 2:20 PM

Estic d,acord amb tu, Dori. Jo soc de lletres, el que vol dir que em vaig haver d,estudiar-lo, llegir-lo i practicar-lo... I m,encantava. No crec, però, que sigui friki estudiar-lo en el nostre temps... I més si agrada....
Eps! No us oblideu tampoc del grec, eh! Seria friki, Dori, estidiar el grec en ple segle XXI?
Petonarros

Spacer

Picture
Dorian

...

Date Thursday, March 15th 2012, 1:39 PM

Aprendre llatí és molt important. El fet que l'hagin tret com a assignatura trocal al batxillerat és una tragèdia.

A mi em va passar el mateix que al Persi, la professora no ens va engrescar massa, així que anava tirant. Tanmateix, i vist en perspectiva, potser era jo que no era capaç de veure el valor que tenia aquesta assignatura.

Total, que fa cosa d'un parell d'anys em vaig fer amb una codiciada edició del mètode "Assimil Sans Peine". El llibre, editat l'any 1963, disposa d'un mètode força curios per tal d'aprendre llatí classic d'una vegada per totes.

També, per a la gent que comença, és pot començar amb el mètode Oldberg i desprès passar al Piper Salve (Cursus Vivae Latinitatis).

Aprendre llatí en ple segle XXI és una mica friki, però val la pena. El summum però és poder escriure quelcom amb llatì emprant una bona estilogràfica i el corresponent paper de qualitat.Salut!

Spacer

Picture
neula

Doncs ....

Date Thursday, March 15th 2012, 12:44 PM

Si és cert, té mèrit la teva filla, fer llatí no és el més usual. Encara que jo pensi que estudiar-lo va molt bé per estructurar els idiomes.

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   

Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per Persi? Aquí son els últims articles.

 
Bullet PRIMER DIA DE PRIMAVERA
  Data 18/04/14 Icona 2 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA SORAYA VOL QUE ELS
  Data 17/04/14 Icona 35 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet "AL PAIS DELS NANS
  Data 16/04/14 Icona 28 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet PASQUA CATALANA
  Data 15/04/14 Icona 21 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet REPÚBLICA FEDERAL?
  Data 14/04/14 Icona 23 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet L'HOME - LLOP D'ALLARIZ.
  Data 13/04/14 Icona 25 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS CONTROVERTITS PITS
  Data 12/04/14 Icona 53 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet FÚTBOL I BANDERES
  Data 10/04/14 Icona 45 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet EL NO DE LA POR DELS
  Data 09/04/14 Icona 37 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS INDEPENDENTISTES
  Data 08/04/14 Icona 43 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet CALÇOTADA PATRIÒTICA
  Data 07/04/14 Icona 141 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet EL MERCADO DE ABASTOS
  Data 05/04/14 Icona 18 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ROUCO VARELA I LA GUERRA
  Data 04/04/14 Icona 47 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet CRIMEA I NOSALTRES.
  Data 03/04/14 Icona 31 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet HA MORT SUÀREZ, VISCA
  Data 02/04/14 Icona 38 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet FORCADELL I TEJERO,
  Data 01/04/14 Icona 73 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet EM DONO PER VENÇUT,
  Data 31/03/14 Icona 121 Data 11 comentari/s  
Spacer
Bullet LA NOIA DE L'ONG.
  Data 29/03/14 Icona 89 Data 10 comentari/s  
Spacer
Bullet LA CIDADE DA CULTURA?
  Data 28/03/14 Icona 33 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet PRENC UN SUÍS AMB CUNQUEIRO
  Data 27/03/14 Icona 36 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet SANT JAUME A LA CATEDRAL.
  Data 26/03/14 Icona 27 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet PEREGRINATIO
  Data 25/03/14 Icona 35 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet PASSEIG PER LA GEOGRAFIA
  Data 24/03/14 Icona 25 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet SANTA BAIA DE BÓVEDA.
  Data 23/03/14 Icona 33 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet LES MURALLES DE LUGO,
  Data 21/03/14 Icona 42 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet LUGO, UNA CIUTAT ROMANA
  Data 21/03/14 Icona 28 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA LLÚDRIGA GEGANT
  Data 20/03/14 Icona 24 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LES TERMES DE L’ARAKAWA
  Data 19/03/14 Icona 31 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet EL PÒRTIC DEL PARADÍS.
  Data 18/03/14 Icona 26 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LES SIRENES DE AS BURGAS
  Data 17/03/14 Icona 42 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet EL MIÑO DE LES LESBIANES.
  Data 16/03/14 Icona 38 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet PRIMERA PASSEJADA A
  Data 15/03/14 Icona 34 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet VIATGE BARCELONA –
  Data 14/03/14 Icona 42 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet TEUCROS, FUNDADOR DE
  Data 10/03/14 Icona 38 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet MÉS PERIPÈCIES GALLEGUES
  Data 09/03/14 Icona 45 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet REDDING, UNA LUXEMBURGUESA
  Data 06/03/14 Icona 79 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet CATALANS DE TOTS ELS
  Data 01/03/14 Icona 71 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet I ARA VOLEN EMPRESONAR
  Data 28/02/14 Icona 67 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet AQUÍ NO AVORTA NI DÉU!!!!
  Data 27/02/14 Icona 109 Data 8 comentari/s  
Spacer
Bullet QUAN ELS ESPANYOLISTES
  Data 26/02/14 Icona 70 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet COM ACABARÀ TOT AIXÒ?
  Data 24/02/14 Icona 111 Data 9 comentari/s  
Spacer
Bullet I ARA RESULTA QUE TAMBÉ
  Data 22/02/14 Icona 61 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS CATALANS ENVIEM
  Data 21/02/14 Icona 82 Data 7 comentari/s  
Spacer
Bullet OLÉ LA PRESIDENTA
  Data 19/02/14 Icona 70 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet LA CAMACHO I EL ZARAGOZA
  Data 18/02/14 Icona 64 Data 6 comentari/s  
Spacer
Bullet EL DEBAT DELS PRESIDENTS.
  Data 17/02/14 Icona 117 Data 21 comentari/s  
Spacer
Bullet DON ALEJO DIU QUE EL
  Data 15/02/14 Icona 68 Data 8 comentari/s  
Spacer
Bullet I ARA EM FA PENA
  Data 14/02/14 Icona 102 Data 7 comentari/s  
Spacer
Bullet PERÒ QUINA MERDA D'EUROPEUS
  Data 12/02/14 Icona 155 Data 16 comentari/s  
Spacer
Bullet EL TRIBUNAL SUPREM ESPANYL
  Data 11/02/14 Icona 94 Data 7 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Abril

 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Març

 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer