Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

Persi ha escrit 247 articles i te 241 comentaris. L'últim article ha estat fet el 04/10/18

perfil de'n(na) Persi | àlbum de fotos de'n(na) Persi

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de Persi

Espai
 

A LA RECERCA DE RAMON LLULL- IV. RAMON LLULL I JOSEP PLA O L’EXCÈS DE DOS TEÒRICAMENT CONTRARIS.

Data dimarts 6/desembre/2016 - 11:29 Icona 1442 Data 3

Ramon Llull i Josep Pla són dos dels escriptors més importants que ha donat el català. Els dos van escriure moltíssim. Però a partir d’aquesta constatació l’un i l’altre semblen enfrontats a l’hora de veure el món, a l’hora d’entendre la literatura i, en definitiva, a l’hora d’entendre la vida.

Podem dir que la filosofia de Pla s’assembla força a la del seu admirat Montaigne. Després d’una guerra civil en la que va actuar traint els seus ideals, pràcticament es va retirar al seu mas i va esdevenir un home solitari, viciós i escèptic. Si abans de la guerra civil Pla era un home de partit al servei de la Lliga de Prat de la Riba i Cambó, després de la guerra civil Pla és un home que ja no creu en res. Esdevé un gran pessimista, el seu materialisme esdevé absolut i al llegir les seves obres, fora d’alguna pàgina on revé el lirisme paisatgista, tot és tòpic i agre. Continua llegint – diu que només llegeix els clàssics perquè la resta no val la pena – i escrivint – perquè bé s’ha de guanyar la vida i perquè diu que és l’únic que sap fer – però els seus llibres i els seus articles han perdut la poca fe que potser alguna vegada havia tingut. Pla d’alguna manera és l’antiquixot. Però és encara menys Quixot que Sancho Panza perquè Sancho Panza al cab i a la fi accepta fer d’escuder del Quixot i hi vol creure o directament hi creu.

Sembla que la vida de Llull fou més dura que la de Pla. I no només perquè les confortabilitats de les èpoques foren notablement diferents, sinó perquè Llull en el seu ideal de combatre l’islam no va reexir en absolut. Ni va reexir en el sentit que li fessin cas els poderosos de l’època – no van voler fer cap altra croada ni en broma -, ni els seus contemporanis el van prendre gaire seriosament a nivell universitari, ni que se sàpigui va aconseguir convertir a cap musulmà. Ni tant sols al seu esclau que va aconseguir convertir a cap sarraí. Fins i tot l’esclau sarraí que li va ensenyar àrab va preferir penjar-se abans que convertir-se al cristianisme. I pel que fa a les controvèrsies a Tunis, a Turquia o al Marroc val a dir que no només ningú no li va fer cas sinó que fou empresonat i va haver de fugir per cames.

Però Llull és un Quixot. No és estrany que escrivís EL LLIBRE DE CAVALLERIA. La seva actitud davant la vida és la del cavaller errant que ha de fer que la veritat i la justícia prevalgui per damunt de tot. Només que ell encara és més quixotesc que el Quixot perquè el Quixot si més no intenta obtenir els favors de Dulcinea del Toboso, que debia ser una senyora de bon veure ja que era una dona de la vida, mentre que Llull ho fa tot per Déu, com si Déu realment necessités de que nosaltres fem o desfem alguna cosa a aquest món ( no se li va acudir mai a Llull que si els musulmans eren musulmans era perquè Déu ho volia així? ).

El Quixotisme de Llull és més quixotista que el del Quixot perquè Llull no s’ha transformat llegint novel.les cavalleresques que li han begut l’enteniment, sinó després d’una transformació interior que li capgira la vida, com li va passar a Pau de Tars, Agustí d’Hipona o Francesc d’Assís. I perquè, a diferència del Quixot, Llull mai no fa marxa enrere. No torna mai a la lucidesa anterior a la transformació com ho fa el personatge de Cervantes, sinó que una vegada transformant en apòstol de la fe ho és per sempre més, li passi el que li passi, ensopegui amb el que ensopegui, rebi el que rebi, perdi el que perdi. Res no pot amb ell i amb la seva ambició.

No és que els resultats li siguin indiferents. En els seus poemes EL DESCONHORT, CANT DE RAMON o EL CONCILI justament es plany amargament de les seves derrotes. Però no hi fa res. Es llepa les ferides i torna a començar. I mor en tornar d’un viatge a Tunis on va ser perseguit i empresonat. Es segur que si no hagués mort hagués continuat amb la seva lluita, com sembla que, d’una manera o altra, han continuat els seus seguidors i els seus llibres en un combat que sembla que no tindrà mai final.

Pla és el defensor de les coses petites, del localisme, de tocar de peus a terra, de la defensa de la propietat, de l’apologia dels pagesos i dels notaris, del català assenyat i materialista. Llull està a les seves antípodes. Llull és el defensor de les coses grans – Déu! -, de l’universalisme, de tocar de peus al cel, de la defensa del paradís, de l’apologia dels apòstols i sant Francesc, del català arrauxat i idealista.
La confrontació entre aquestes dues personalitats suposo que no hagués tingut res a veure amb la bonhomiosa confrontació que tingueren l’ateu i socialista Bernard Shaw amb el catòlic i centrista Chesterton. Jo crec que Llull i Pla haguessin sentit un gran menyspreu l’un per l’altre. Pla devia considerar Llull un enorme sonat, perillós, torracollons i toca campanes i Llull probablement hagués considerat a Pla un individu mediocre, sense sang a les venes, estèril, superficial, banal i totalment prescindible.Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
alarico

Persi

Date Friday, December 9th 2016, 8:05 AM

Molt bona aproximació tant a l'obra com als autors. Et felicito molt humilment ja que ben poca cosa n'he llegit de llurs obres.

Tot i la meva ignorancia en aquest terreny el que tinc molt clar és que s'ha de saber diferenciar entre la obra i l'autor. Persones excecrables i d'ideologies censurades per la societat poden ser grans artistes.

El desafortunat comentari d'en Txeix és el d'una persona ignorant de la vida i sectaria a més no poder. Perquè mira que s'ha de ser ignorant per reduïr Pla a espia franquista. Esclar, nomès cal recordar això, oi? la resta de la seva vida de compta per res.

Spacer

Picture
Persi

Sí, espia franquista

Date Thursday, December 8th 2016, 4:22 PM

i director de La Vanguardia que va durar dos dies.

I, reitero, un dels millors escriptors catalans de tots els temps i, en el fons, un liberal conservador catalanista que va haver de triar a l'arribar la guerra civil. No el justifico, tot i que la gran majoria de la classe mitjana catalana va fer el mateix i ni t'explico les classes altes.

A Mallorca, on ara estic seguint la ruta de Ramon Llull, hi ha en Llorenç Villalonga, aristòcrata i franquista convençut.

Però el que jo penso que és important és que malgrat tot continuéssin escrivint en català, salvèssin els mots, que diria Espriu. I, finalment, crec que ningú no recordarà massa les seves idees polítiques, com no recordem les idees polítiques de Dant o de Petrarca: qui dels dos era gibelí i qui era guelf?

Pla va ser un home de la Lliga i bàsicament de'n Cambó, que era empordanés com ell i que també va donar suport a Franco, tot i que després de la guerra civil Cambó va marxar a l'Argentina i no va tornar mai més.

Fes-me cas, queda't amb el Pla escriptor en català i oblida la resta. Va destroçar més el projecte castellanista a casa nostra, que la gran majoria d'intel.lectuals republicans i esquerranosos a qui no llegia ningú. No tothom pot tenir la coherència cívica d'Espriu, que va escriure LA PELL DE BRAU, que no deixa de ser una Oda a una altra Espanya. També el farem fora?

Tenim una literatura massa petita per expulsar aquests gegants, començant per Llull, que va dedicar tota la seva vida i obra a convertir musulmans d'una manera fanàtica.

Spacer

Picture
txeic-tgn

Afegitó...

Date Thursday, December 8th 2016, 1:09 PM

Espia franquista... Josep Pla:

http://morenoalbert.blogs pot.com.es/2009/12/josep- pla-espia-de-franco.html

De la revista Sapiens (gens sospitosa de dir mentides com El Mundo, ABC, El Periódico, etc...):

http://www.sapiens.cat/ca/notices/2010/11/558.php

Suposicions... hipòtesis... què coi t'has cregut Persi ?

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per Persi? Aquí son els últims articles.

 
Bullet PRIMER ANY DE REPÚBLICA
  Data 04/10/18 Icona 2312 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet UN PAÍS DE XIMPLES
  Data 28/09/18 Icona 1158 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet DE LA FLOR AL CUL DEL
  Data 18/09/18 Icona 1146 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA MANIFESTACIÓ DE
  Data 12/09/18 Icona 1159 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet S'HA D'ANAR
  Data 10/09/18 Icona 1183 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet REFLEXIONS DESPRÉS
  Data 06/09/18 Icona 1224 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS PARTITS INDEPENDENTISTES
  Data 27/07/18 Icona 1140 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA CONTRAPORTADA DEL
  Data 20/07/18 Icona 1123 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet JULI CÈSAR I EL TRASLLAT
  Data 04/07/18 Icona 1453 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet LA INAUGURACIÓ DELS
  Data 28/06/18 Icona 1069 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet COM ES COMBAT LA MALA
  Data 25/06/18 Icona 1068 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet L'ALEGRIA DE LA
  Data 21/06/18 Icona 1120 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet NO TINC GENS NI MICA
  Data 15/06/18 Icona 1042 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ÉS UNA BONA NOTÍCIA
  Data 12/06/18 Icona 1032 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet APROFITANT L'AVINENTESA
  Data 23/05/18 Icona 1178 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet I ARA RESULTA QUE ÉS
  Data 18/05/18 Icona 1063 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA SENTÈNCIA DE LA
  Data 03/05/18 Icona 1125 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA SENTÈNCIA DE LA
  Data 02/05/18 Icona 1072 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA SENTÈNCIA DE LA
  Data 30/04/18 Icona 1092 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet HA PLEGAT CRISTINA CIFUENTES,
  Data 28/04/18 Icona 1150 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet XAVIER GARCÍA ALBIOL
  Data 27/04/18 Icona 1067 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet SOCIALISTES, BARREJA
  Data 12/04/18 Icona 1224 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LLARENA, EL PRESSUMPTE
  Data 11/04/18 Icona 1091 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet JORDI SÀNCHEZ POT SER
  Data 10/04/18 Icona 1091 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA DIFERÈNCIA ENTRE
  Data 09/04/18 Icona 1068 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL TRIBUNAL DEL LAND
  Data 06/04/18 Icona 1072 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL PRESIDENT PUIGDEMONT
  Data 05/04/18 Icona 1136 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet I ARA M'HE FET
  Data 05/04/18 Icona 1412 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA PASQUA DEL 2018,
  Data 04/04/18 Icona 1100 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA DETENCIÓ DEL PRESIDENT
  Data 28/03/18 Icona 1130 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS MOSSOS D'ESQUADRA
  Data 27/03/18 Icona 1198 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LES HÒSTIES SERAN SEMPRE
  Data 26/03/18 Icona 1111 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet NOMÉS EM CONVENÇ LA
  Data 23/03/18 Icona 1101 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet PER QUÈ UN 20% NO HA
  Data 20/03/18 Icona 1126 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet BORBONET, FOT EL CAMP!!!!
  Data 14/03/18 Icona 1108 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet TENIM DRET A CRITICAR
  Data 07/03/18 Icona 1162 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS FISCALS I ELS MAGISTRATS
  Data 05/03/18 Icona 1122 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet DEGANA GAY, EN NOM MEU
  Data 01/03/18 Icona 1104 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ANNA GABRIEL EXILADA
  Data 28/02/18 Icona 1116 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet EMBESTIDA CONTRA L'ESCOLA
  Data 27/02/18 Icona 1115 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet MIREIA BOYA, ETS UNA
  Data 23/02/18 Icona 1072 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA VISIÓ DE JULIO ANGUITA
  Data 22/02/18 Icona 1141 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL PESSIMISME INDEPENDENTISTA
  Data 21/02/18 Icona 1132 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL PRESIDENT PUIGDEMONT
  Data 20/02/18 Icona 1124 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ENTRE EL MÒBIL I EL
  Data 14/02/18 Icona 1156 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ESTRATÈGIES DE DEFENSA
  Data 12/02/18 Icona 1146 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet C'S A PUNT DE GUANYAR
  Data 09/02/18 Icona 1148 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS ESPANYOLS SANCIONEN
  Data 08/02/18 Icona 1157 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet QUO VADIS - O NO BADIS
  Data 07/02/18 Icona 1196 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL CONSELL D’ESTAT,
  Data 06/02/18 Icona 1186 Data 0 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Juny

 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Maig

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer