Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

Persi ha escrit 247 articles i te 241 comentaris. L'últim article ha estat fet el 04/10/18

perfil de'n(na) Persi | àlbum de fotos de'n(na) Persi

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de Persi

Espai
 

SOBRE SI FER UNA VAGA GENERAL PER ACONSEGUIR EL DRET D’AUTODETERMINACIÓ ES CAR O BARAT.

Data dimecres 22/febrer/2017 - 12:32 Icona 1379 Data 0

Fa dies que la meva proposta davant la negativa del govern espanyol a fer un referèndum d’autodeterminació pactat a Catalunya és que els independentistes convoquem una vaga general. No és una idea meva. La va tenir Junqueres ja fa anys i tot i que hi va haver alguna gent que li va saltar al coll, em continua semblant la manera més contundent i vàlida de pressionar sobre el govern espanyol i sobre els governs europeus per a que ens facilitin el dret a decidir el que volem ser.

Parteixo de la base que aquesta pressió que hem d’exercir sobre els espanyols i, en general, sobre tothom qui tingui interessos a Catalunya, no ve derivada de que nosaltres tinguem ganes de merder, ni que ens agradin les vagues. Al contrari. En el meu cas, jo sóc a l’altra banda d’això. Em considero una persona d’ordre i menestral. Ara bé, si el teu interlocutor es nega a fer d’interlocutor i et trepitja el que tu consideres que són els teus drets només tens dues opcions: o bé et baixes les calces i dones la raó a qui trepitja els teus drets o fas valer els teus drets amb mesures de pressió. Tota la resta és bla, bla, bla i marejar la perdiu i jo tinc la sensació que els catalans, que som barroquíssims, llatins fins a la medul·la, això del bla, bla, bla i marejar la perdiu és la nostra quintaesència nacional. Res a veure amb la idiosincràsia nacional castellana, que és la d’un poble de soldats i de funcionaris.

Tradicionalment aquests problemes d’autodeterminació s’arreglaven amb una guerra. Els que volien ser independents demanaven de negociar amb la metròpoli i quan la metròpoli els engegava a parir panteres, els de les colònies els hi declaraven la guerra. Podem pensar, per exemple, en la independència dels USA o en la independència de totes les colònies americanes d’Espanya. Amb el temps, però, va semblar que la democràcia es feia pas també en aquests àmbits i es va inventar l’anomenat dret d’autodeterminació, que és molt simple i molt sensat. Es pregunta a la gent d’un territori si vol continuar pertanyent a la metròpoli o no. I segons el resultat es fa. Els països escandinaus ho van veure clar des del primer moment i ens ha anat la mar de bé.

Aquesta idea tant simple – i que dóna opcions tant als partidaris de la independència com als que no, amb el fet que els no partidaris tindran la col.laboració de la metròpoli per a la seva opció – però, ha costat que s’imposès a les metròpolis, que han considerat que si podien imposar el seu imperi per collons a sant de què havien de preguntar res a ningú. D’aquests, alguns, com Anglaterra han evolucionat i d’altres, com Espanya, no. Anglaterra no va creure en el dret d’autodeterminació de les seves colònies i ara accepta el dret d’autodeterminació d’Escòcia. S’ha civilitzat, com s’ha civilitzat el Canadà que d’entrada tampoc acceptava el dret d’autodeterminació del Quebec.

Què s’ha de fer, doncs, quan la teva metròpolis et diu que no tens dret a autodeterminar-te? Pots esperar que els tribunals et donin la raó (Quebec), pots declarar la guerra a la Metrópoli (USA i les colònies espanyoles), pots optar per la resistència passiva (Índia) i pots optar per continuar sent una colònia (el que volen els botiflers).

Com que jo crec que esperar que els tribunals espanyols et donin la raó és impossible (perquè el Tribunal Constitucional està triat pels partits polítics i, per tant, ho és tot menys un tribunal independent ), cal optar pels tribunals internacionals, sense acabar de confiar-hi del tot ( perquè si un poble vol la independència ho ha de decidir el propi poble i no un tribunal internacional ). No estem per declarar la guerra a Espanya, primer perquè ara mateix nosaltres som gent de pau i després perquè considerem que no cal vessar sang si no és estrictament necessari – defensa pròpia, per exemple – i en aquest cas no ho és.

Ens trobem doncs amb que la millor solució, en el cas de que Espanya persisteixi, en la seva negativa, és la resistència passiva, en el nostre cas la vaga general.
Però això espanta i escandalitza el meu amic espanyolista – no sé si l’espanta o l’escandalitza més o fifty, fifty -, que em diu: “ Les revolucions es fan amb l'estomac ple. La Francesa, per exemple, la va fer la burgesia, aprofitant-se de les misèries dels sans-culottes. Amb l'estomac buit l'únic a que aspira una persona és a sobreviure, i en aquests casos acostuma a venir el revolucionari de torn a vendre-li la moto. En sortireu molt escaldats si preteneu perjuicar l'activitat económica de les empreses amb una vaga general de llarga durada, la gent no és tonta, un funcionari i un polític tenen la vida resolta, però un treballador pot perdre la feina si el perjudici és tant grant que obliga a l'empresari a tancar la empresa o a despatxar personal.”

Jo no crec que fer una vaga i fer una revolució siguin equivalents ans tot el contrari. Una vaga és donar-li una oportunitat al sistema per a que rectifiqui i una revolució és canviar de sistema. Encara estic menys d’acord amb que les revolucions es facin amb els estómacs plens: penso que el poble es subleva quan té l’estòmac buit. No crec que avui els catalans tinguem l’estomac buit, ni que només aspirem a sobreviure sinó que el que volem és viure millor, amb més llibertat, més igualtat i més fraternitat.

Dir que en sortirem molt escaldats si es convoca una vaga perquè això farà que els treballadors es quedin sense feina i es morin de fam i les empreses hagin de tancar i les multinacionals toquin el dos, senzillament em semblen pintar un panorama apocalíptic que no te res a veure amb la realitat. Jo crec que només hi hauria dos o tres dies de vaga i que es faria el referèndum. Justament les empreses, començant per les multinacionals obligarien el govern espanyol a deixar votar els catalans que, en definitiva, aspiren a ser un nou estat de l’Unió Europea, amb una economia de mercat, capitalista i social-liberal, és a dir, que no els hi planteja cap problema social, ni polític important.

Pel que fa als treballadors, em sembla evident que la societat catalana està preparada per resistir uns dies de vaga sense masses problemes. Som una societat solidària i en aquests moments si hi ha quelcom que moltíssims catalans veuen amb il.lusió és la independència. Estic segur que el nostre grau de solidaritat seria enorme i que els treballadors no patirien cap restricció material.Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
No hi ha cap comentari sobre aquest article encara. Vols ser el/la primer(a) a comentar-ho?
Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per Persi? Aquí son els últims articles.

 
Bullet PRIMER ANY DE REPÚBLICA
  Data 04/10/18 Icona 2312 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet UN PAÍS DE XIMPLES
  Data 28/09/18 Icona 1158 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet DE LA FLOR AL CUL DEL
  Data 18/09/18 Icona 1146 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA MANIFESTACIÓ DE
  Data 12/09/18 Icona 1159 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet S'HA D'ANAR
  Data 10/09/18 Icona 1183 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet REFLEXIONS DESPRÉS
  Data 06/09/18 Icona 1224 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS PARTITS INDEPENDENTISTES
  Data 27/07/18 Icona 1140 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA CONTRAPORTADA DEL
  Data 20/07/18 Icona 1123 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet JULI CÈSAR I EL TRASLLAT
  Data 04/07/18 Icona 1453 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet LA INAUGURACIÓ DELS
  Data 28/06/18 Icona 1069 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet COM ES COMBAT LA MALA
  Data 25/06/18 Icona 1068 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet L'ALEGRIA DE LA
  Data 21/06/18 Icona 1120 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet NO TINC GENS NI MICA
  Data 15/06/18 Icona 1042 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ÉS UNA BONA NOTÍCIA
  Data 12/06/18 Icona 1032 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet APROFITANT L'AVINENTESA
  Data 23/05/18 Icona 1178 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet I ARA RESULTA QUE ÉS
  Data 18/05/18 Icona 1063 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA SENTÈNCIA DE LA
  Data 03/05/18 Icona 1125 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA SENTÈNCIA DE LA
  Data 02/05/18 Icona 1072 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA SENTÈNCIA DE LA
  Data 30/04/18 Icona 1092 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet HA PLEGAT CRISTINA CIFUENTES,
  Data 28/04/18 Icona 1150 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet XAVIER GARCÍA ALBIOL
  Data 27/04/18 Icona 1067 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet SOCIALISTES, BARREJA
  Data 12/04/18 Icona 1224 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LLARENA, EL PRESSUMPTE
  Data 11/04/18 Icona 1091 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet JORDI SÀNCHEZ POT SER
  Data 10/04/18 Icona 1091 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA DIFERÈNCIA ENTRE
  Data 09/04/18 Icona 1068 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL TRIBUNAL DEL LAND
  Data 06/04/18 Icona 1072 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL PRESIDENT PUIGDEMONT
  Data 05/04/18 Icona 1136 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet I ARA M'HE FET
  Data 05/04/18 Icona 1412 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA PASQUA DEL 2018,
  Data 04/04/18 Icona 1099 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA DETENCIÓ DEL PRESIDENT
  Data 28/03/18 Icona 1129 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS MOSSOS D'ESQUADRA
  Data 27/03/18 Icona 1197 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LES HÒSTIES SERAN SEMPRE
  Data 26/03/18 Icona 1111 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet NOMÉS EM CONVENÇ LA
  Data 23/03/18 Icona 1101 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet PER QUÈ UN 20% NO HA
  Data 20/03/18 Icona 1125 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet BORBONET, FOT EL CAMP!!!!
  Data 14/03/18 Icona 1108 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet TENIM DRET A CRITICAR
  Data 07/03/18 Icona 1162 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS FISCALS I ELS MAGISTRATS
  Data 05/03/18 Icona 1122 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet DEGANA GAY, EN NOM MEU
  Data 01/03/18 Icona 1104 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ANNA GABRIEL EXILADA
  Data 28/02/18 Icona 1116 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet EMBESTIDA CONTRA L'ESCOLA
  Data 27/02/18 Icona 1115 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet MIREIA BOYA, ETS UNA
  Data 23/02/18 Icona 1072 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA VISIÓ DE JULIO ANGUITA
  Data 22/02/18 Icona 1141 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL PESSIMISME INDEPENDENTISTA
  Data 21/02/18 Icona 1132 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL PRESIDENT PUIGDEMONT
  Data 20/02/18 Icona 1124 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ENTRE EL MÒBIL I EL
  Data 14/02/18 Icona 1156 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ESTRATÈGIES DE DEFENSA
  Data 12/02/18 Icona 1145 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet C'S A PUNT DE GUANYAR
  Data 09/02/18 Icona 1148 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS ESPANYOLS SANCIONEN
  Data 08/02/18 Icona 1157 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet QUO VADIS - O NO BADIS
  Data 07/02/18 Icona 1196 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL CONSELL D’ESTAT,
  Data 06/02/18 Icona 1185 Data 0 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Juny

 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Maig

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer