Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

Yeliel ha escrit 13 articles i te 54 comentaris. L'últim article ha estat fet el 24/04/09

perfil de'n(na) Yeliel | àlbum de fotos de'n(na) Yeliel

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de Yeliel

Espai
 

Les vaques sagrades de l'India

Data dimecres 24/setembre/2008 - 03:21 Icona 6585 Data 14

No us heu preguntat mai pq a l'India, un país on hi ha molta fam, la gent, enlloc de menjar-se les vaques, com aqui, n'ha fet un animal sagrat i de culte??

Doncs b, aquest va ser un tema d'antropologia q em va captivar, i q vaig disfrutar estudiant, jo no ho entenia gaire, po em va quedar força clar.

A continuació us passo un resum q vaig fer dels meus apunts, q per cert, va ser pregunta d'examen i em va valer la nota més alta. No és molt llarg, no patiu. Si us martiritzo molt, tb m'ho podeu dir eeeeh, hehe.

"La vaca no sempre ha estat un animal protegit a l’Índia. Els primers textos de l’hinduisme ni protegien ni menyspreaven la vaca, que era de consum habitual.
Això va canviar amb l’augment de la població, fet que va portar a substituir el sistema de pasturatge (ramaderia) pel de l’agricultura. L’explicació d’aquest canvi és que si els animals es mengen els cereals i després els humans ens mengem els animals, es perden en el procés moltes calories i proteínes (que són les que els animals fan servir per viure); en canvi si els humans ens alimentem directament de cereals s’aprofita molt més el valor calòric d’aquest aliment.

Tot i així, la cria de bestiar no es pot suprimir totalment, perquè els pagesos en necessiten com a eina de treball (per arrossegar les arades, per exemple).
El budisme fou la primera religió contrària al sacrifici d’animals.

L’aparició del budisme, doncs, està molt relacionada amb el sofriment dels pagesos i la necessitat d’utilitzar les terres per conrear, en lloc de per alimentar el bestiar. Buda va prohibir el sacrifici d’animals, va condemnar la supressió de qualsevol tipus de vida, va substituir els rituals (que sovint anaven acompanyats de sacrificis d’animals) per la meditació, i va fer de la pobresa i les bones obres els mitjans de salvació.

Les vaques no competeixen amb els humans pels aliments, ja que mai no pasturen les terres de conreu (s’alimenten de deixalles); fan servir els fems de les vaques com a adob i fertilitzant pels conreus, com a combustible per les cuines, i també com a material de construcció (barrejat amb aigua).

Molts pagesos no poden comprar un tractor; a més de la benzina, haurien d’afrontar el cost de les reparacions i de les peces de recanvi. D’altra banda, la manca de fems els obligaria a comprar adobs químics. Els tractors són més eficients que els animals de tir en explotacions de grans dimensions, però a l’Índia hi predominen les petites propietats.

Per tenir animals de tir (bous) cal una vaca, per tant, el pagès que té una vaca posseeix una “factoria” per produir bous.

Algunes possibles consequències de la supressió del tabú de la vaca a l’Índia podrien ser les següents:
- Els preus es dispararien fins a assolir els nivells internacionals.
- S’haurien de dedicar molts cereals a engreixar el bestiar, per tant, molts camps de conreu haurien d’esdevenir pastures.
- S’enriquirien només una minoria de comerciants i pagesos, però la majoria de la població pagesa s’arruinaria.

La majoria de les vaques més estèrils i menys productives són propietat dels pagesos més pobres; però, atès el caràcter sagrat de la vaca, si s’en van a pasturar al camp d’un ric terratinent no la poden foragitar. Aixi mateix,si la vaca es posa malalta, l’estat s’en fa càrrec gratuïtament.

A més, les vaques també incrementen la renda de les famílies pobres donant-los la seva llet.Així doncs, en definitiva, tenir una vaca és una garantia per a les families pobres.

La vaca dóna llet, és la mare del bou (l’animal de tracció més eficaç i barat per al tipus de sòl i clima de l’Índia), i consumeix deixalles. Per tant, deixant-la viva genera molta més vida que matant-la."Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
bettybomb

Molt interessant

Date Thursday, September 25th 2008, 3:09 PM

Interessantíssim. Jo ni ho sabia. Això que vaig anar a l'India fa un parell d'estius, i entre vaques, micos i gossos... déu n'hi do! Em recordo un dia que estàvem sopant en un restaurant a prop de la platja, més avall de Bombai, a la costa oest, i va entrar una vaca i se'ns va acostar, la tia!, i ningú no li deia res! I també es passejaven per la platja com si res, com unes més de nosaltres...

Spacer

Picture
Vegana

Merci, Copdecap!

Date Thursday, September 25th 2008, 10:48 AM

Jo jugava als embolics (no me'n puc estar!!!) per dir el que penso... (en el fons sóc una mica com el Hristo Stoixtkov... que li preguntessin el que li preguntessin, ell sempre responia el que li semblava!)
I tan debò assolissim un "estat" d'il·luminació com el Buda... a vegades no desitjo altra cosa!!!
Petons!!!

Spacer

Picture
copdecap

aclariment

Date Thursday, September 25th 2008, 10:32 AM

ja veig Vegana que no he hagut d´explicar-me massa bé!. El que he dit és "aquest món d´humans i de tanques de prohibició", i el que Déu va fer tant vaques com a dones; és dir, que tant de dret tenen les dones -em referia a la meua amiga en concret- com les vaques a existir en aquest món.
Ah, tan sols volia aclarir un concepte segons l´entenc jo; Buda no és cap Déu, sinó un "ESTAT", l´assoliment de l´estat pur i perfecte de la consciència, el no-retorn ha haver de viure el dolor i el patiment, que ragen de la font de la necessitat, el desig i el seu inassolible encalç com a fita suprema de la felicitat. Per tant Buda no prohibeix res, ets "tu" mateix qui tries el camí que et porta al Nirvana o al patiment de viure (?)

Spacer

Picture
Cheb

Namaste

Date Thursday, September 25th 2008, 7:51 AM

gràcies pel teu article Yeliel, que m'ha portat a la memòria les experiències de l'estiu passat voltant per l'India. En primer lloc dir-te que no només les vaques són "sagrades". També ho són (en nivells més locals i amb els seus temples respectius) els monos i les omnipresents rates (de tots tipus i tamanys) i segur que algun altre bitxo (l'India és molt gran!!).
En segon lloc, m'ha fet espècialment gràcia això de que s'alimenten de deixalles: la impressió que em vaig dur de veure com les agrade els tetra-bricks encara la porto a sobre!! Ja m'imagino el reciclatge de cartrons per les pagesies de la cerdanya.... jajaja.
I en tercer lloc dir-te que, efectivament, les vaques campen per on les dóna la gana menjant cartrons i el que trobin, excepte quan estan en algun lloc molestant d'on surten corrent a cops de pal o de roc donats per un hindú normal i corrent.
A ciutat, no m'agradaria ser vaca a l'íidia ni fart de vi, ni em beuria la seva llet (si en fes), ni menjaria de la seva carn. A nivell rural ja m'ho pensaria, pro tampoc ho tinc clar.
Personalment penso que això de la sacralització dels animals és pur folclorisme que s'ha de respectar i punt. El sentit comú s'hauria d'estendre més aprofitant la globalització i aprende tots de tots.
Felicitats i gràcies de nou pel teu article i fins una altra!

Spacer

Picture
Vegana

ostiiii Copdecap!!!

Date Thursday, September 25th 2008, 4:54 AM

No em diguis que va ser Déu que va posar tanques a les vaques i a les dones!!!!
Que tant amunt no puc pujar a lluitar!!!!
;)
Visca les vaques i les dones lliures!!!
I els bous i els homes, és clar!!!!
;D

Spacer

Picture
copdecap

vaques i dones!

Date Thursday, September 25th 2008, 4:15 AM

Ja veig que has complit la teua paraula, home!
Un dia ja llunyà en el meu temps, una meua amiga em va fer un comentari agressiu contra el dret de les vaques a existir en aquest món d´humans i tanques de prohibició tot referint-se es clar al ramat brau que jo bellugava, i li´n vaig haver derespondre un poc emprenyat; -quan ´Déu va fer el món, va fer vaques i dones!- Qeue no sem´emprenyen ara les dones que puguen llegir això!. Un salut!

Spacer

Picture
beatrice

Molt interesant yeliel!!!!!!!!!!!!!!

Date Wednesday, September 24th 2008, 9:45 PM

Gracies per haberme fet saber aquestes coses que no sabia aixi en detall,i si en saps mes aqui estic per llegir maca,moltes graciesssssss,namaste (ciao)i que seria bo seguir aquet model potser??? Un muakisssssssssssssssssss,maca

Spacer

Picture
Poetigat

A la propera reencarnació...

Date Wednesday, September 24th 2008, 8:46 PM

...vull ser vaca a l'Índia, enlloc de gat al xat.

Spacer

Picture
viking

Gracies

Date Wednesday, September 24th 2008, 4:51 PM

m´ha agradat moltissim aquest article..

Spacer

Picture
Kangari

Estc d´acord...

Date Wednesday, September 24th 2008, 4:32 PM

...amb la Vegana,molt interessant.Tot i conèixer l´India no m´ho he preguntat mai.Ara ja ho sé.gràcies per ilustrarme.
Ara bé,el budisme va nèixer a l´India però on mes es va desemvolupar fou a Tibet.A l´altipà tibetà no hi ha vaques però si un altre boví que s´adapta molt bé a les grans alçades,el yak,i us asseguro que que van a la cassola.I us diré mes,els "momos"de yak són realment bons.
Bonanit.

Spacer

Picture
sarralenc

Molt interessant!

Date Wednesday, September 24th 2008, 4:25 PM

Gràcies per il-lustrar-nos
Un petonàs, maca

Spacer

Picture
Nico

Molt bo.

Date Wednesday, September 24th 2008, 4:09 PM

Potser s'hauria d'estendre el model, adaptant-lo.

Spacer

Picture
Vegana

interessantíssim!!!

Date Wednesday, September 24th 2008, 3:59 PM

hi ha arguments que són els mateixos que fan servir els biòlegs i ecòlegs i nutricionistes vegetarians i vegans per modificar la ingesta energètica que fem al primer món i per tant per modificar la del tercer... (osti no tenia ni flors que ja s'ho haguessin inventat els budistes)

I m'ha encantat això que la vaca dels pobres pugui anar a pastar a cals terratinents sense que aquests puguin dir ni muuuuuu...

gràcies wapa!!!
;)

Spacer

Picture
Clidice

tens raó

Date Wednesday, September 24th 2008, 3:25 PM

vaig fer un treball similar ara fa uns quants anys! :) gràcies per recordar-nos-ho!

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per Yeliel? Aquí son els últims articles.

 
Bullet La llegenda de l'empresari
  Data 24/04/09 Icona 2845 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet No tant a la teva manera
  Data 20/03/09 Icona 1572 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet El formatge!! Qui s'ha
  Data 06/02/09 Icona 1998 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Tard, tard, q arribo
  Data 31/12/08 Icona 1739 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet "L'home q
  Data 22/10/08 Icona 2676 Data 8 comentari/s  
Spacer
Bullet Si us plau...dibuixa'm
  Data 27/08/08 Icona 2265 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet No sé si mai us he
  Data 26/08/08 Icona 1779 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet PC rebel? "Mano
  Data 11/08/08 Icona 2062 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Malaltia de Sudek (o
  Data 01/08/08 Icona 2877 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Per tu, Jofre, pq ets
  Data 20/07/08 Icona 1813 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Manipulació del llenguatge
  Data 13/07/08 Icona 1924 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Els papalagi no tenen
  Data 06/06/08 Icona 2170 Data 4 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Febrer

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 
 

Gener

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer